fbpx

Aangedampte bril bij mondmasker beu? Meer mensen laten voorzetlenzen implanteren

Aangedampte bril bij mondmasker beu? Meer mensen laten voorzetlenzen implanteren

Aangedampte bril bij mondmasker beu? Meer mensen laten voorzetlenzen implanteren

Sinds de start van de coronacrisis laten meer mensen voorzetlenzen implanteren om geen bril meer te moeten dragen. Een bril dampt namelijk al snel aan als je een mondmasker op hebt.  In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden zien ze een stijging van deze ingrepen met 75 procent.

De operatie is vlot verlopen en ik kon meteen opnieuw beter zien Patiënt Nils Van Elewijck

Nils Van Elewijck (30) liet in het Imeldaziekenhuis voorzetlenzen implanteren. “Omdat ik vrij droge ogen heb waren gewone lenzen nooit een optie. Een bril dragen deed ik niet graag aangezien ik nogal actief ben”, vertelt Van Elewijck. “De operatie is vlot verlopen en ik kon meteen opnieuw beter zien. Ik kan weer alles doen zonder te moeten letten op lenzen of bril. Later kan ik nog beslissen of de huidige correctie aangepast moet worden, wat bij een laserbehandeling natuurlijk niet kan.”

Deze nieuwe techniek is omkeerbaar: de lens kan dus altijd nog verwijderd worden Karolien Termote, medisch diensthoofd Oogziekten

Meer en meer patiënten kiezen nu ook voor voorzetlenzen in plaats van de klassieke ooglaserbehandeling. “Voorzetlenzen hebben meer voordelen dan het laseren van je ogen”, zegt dokter Karolien Termote, medisch diensthoofd Oogziekten. “Bij een laseringreep verander je de kromming van het hoornvlies door een stukje van het hoornvlies weg te branden. Bij deze nieuwe techniek daarentegen breng je een lens in het oog in, maar die kan later nog altijd verwijderd worden. De ingreep is dus omkeerbaar.”

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt 20 minuten per oog. Patiënten kiezen zelf of ze beide ogen tegelijkertijd laten opereren, of één voor één. De operatie kost tussen de 2.100 en de 2.500 euro. De ingreep wordt niet terugbetaald door het ziektefonds.

Ga naar de inhoud