fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Aankoop van een brilmontuur of lenzen: hoe groot is de tussenkomst van de ziekenfondsen?

Aankoop van een brilmontuur of lenzen: hoe groot is de tussenkomst van de ziekenfondsen?

Dame dat in de spiegel kijkt en een bril past.

Aankoop van een brilmontuur of lenzen: hoe groot is de tussenkomst van de ziekenfondsen?

CATEGORIEËN

Lukt het niet meer om vlot de ondertitels op tv te lezen? Of moet je de krant almaar verder voor je uit houden? Dan dringt een bezoek aan de oogarts zich op. Daarna zit er vaak niks anders op dan langs te gaan bij een opticien of optometrist voor een bril of een set contactlenzen. Om het prijskaartje te drukken, schieten ziekenfondsen te hulp. Maar in welke mate? Wie betaalt het meeste terug? – Artikel verschenen in www.hln.be


Om het maximum uit onze ogen te blijven halen en een comfortabel leven te leiden, vormen een bril of contactlenzen vaak de makkelijkste oplossing. Maar dergelijke hulpmiddelen zijn niet goedkoop. Daarom voorziet elk ziekenfonds in een tussenkomst. Kwestie van de financiële lasten van hun leden te verlichten. Maar niet elk ziekenfonds betaalt evenveel terug voor brillen en contactlenzen.

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds betaalt per kalenderjaar per persoon tot 50 euro terug voor al het optische materiaal samen: brilmonturen, brillenglazen, lenzen en oogpleisters. Daarvoor heeft u geen voorschrift nodig. Eveneens voor al het optische materiaal samen, maar wel met een voorschrift van de oogarts, heeft u elke vier jaar recht op 100 euro. Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan daarvan genieten. Er mag daarvoor wel geen terugbetaling zijn via de verplichte ziekteverzekering. De terugbetaling geldt voor brillen of lenzen op sterkte (met dioptrie verschillend van nul). Voor de terugbetalingstermijn geldt altijd de aankoopdatum van uw bril en lenzen.

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen voorziet jaarlijks in een tussenkomst van maximaal 50 euro als er geen sprake is van een wettelijke tussenkomst. Zo recupereert u een deel van uw kosten voor brillenglazen, contactlenzen en monturen.

Liberale Mutualiteit

Met een maximale terugbetaling van 50 euro per jaar voor de aankoop van een brilmontuur, brillenglazen en/of (nacht)lenzen zit de Liberale Mutualiteit op dezelfde lijn als het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen. Hij stelt wel twee voorwaarden: er is geen tegemoetkoming voor de aankoop van een zonnebril of van sierlenzen en u ontvangt nooit meer dan het persoonlijke aandeel dat u heeft betaald. Voor bepaalde sterktes van brillenglazen of lenzen en volgens uw leeftijd krijgt u wettelijk nog een extra terugbetaling.

Bond Moyson

Zonnebrillen op sterkte komen bij Bond Moyson in aanmerking voor een terugbetaling. Die vallen in dezelfde categorie als een brilmontuur met glazen, brillenglazen en lenzen. Voor al die instrumenten samen krijgt u jaarlijks tot 50 euro terugbetaald.

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Maximaal 50 euro per kalenderjaar per persoon jonger dan negentien jaar. Leden die ouder zijn ontvangen tot 30 euro per kalenderjaar. Dat is het principe bij Helan Onafhankelijk Ziekenfonds voor de terugbetaling van brillen en lenzen.

Christelijke Mutualiteiten

Ook de Christelijke Mutualiteiten komen voor maximaal 50 euro per kalenderjaar tegemoet wanneer een min-19-jarige een brilmontuur, brillenglazen, lenzen of een combinatie ervan aankoopt. Wie ouder is, krijgt een tegemoetkoming tot 40 euro per kalenderjaar. De CM stelt daarbij een aantal voorwaarden. U koopt uw bril bij een Riziv-erkende opticien of optometrist. De tegemoetkoming geldt niet voor een bril met dioptrie nul, voor herstellingen en als u een vergoeding krijgt van de ziekteverzekering.


In welke mate de ziekenfondsen onderling verschillen voor een terugbetaling nadat u een bril, brillenglazen of lenzen heeft gekocht, vindt u terug in de ziekenfondsenvergelijker. Via de vergelijker komt het makkelijkst te weten welk ziekenfonds het best bij u past. U kunt er alle tussenkomsten vergelijken.

Ga naar de inhoud