fbpx

Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) zoekt pleeggezinnen om puppy’s op te vangen

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden zoekt nog gezinnen in Vlaams-Brabant en Limburg die een puppy in huis willen nemen. © EVB

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden zoekt pleeggezinnen om pups op te leiden tot betrouwbare geleidehonden die hun baasje overal de weg kunnen wijzen. Zo leert de hond zijn baasje de weg te wijzen door bijvoorbeeld stoepranden aan te geven, hindernissen te ontwijken, oversteekplaatsen, bushaltes of trappen te zoeken.

 

Om ervoor te zorgen dat hun puppy’s opgroeien tot behulpzame en getrouwe honden, hecht het BCG veel belang aan pleeggezinnen die gedurende een jaar vrijwillig zorg verlenen aan deze pups. Waarom een jaar? “Deze periode is van uiterst belang, omdat de pups hier alles leren wat een sociale huishond moet kunnen. Wanneer de honden dan bij ons terugkeren op het centrum, starten ze aan hun effectieve opleiding”, aldus Arthur Vandebosch, algemeen directeur van het centrum. 

 

Hoe meer pleeggezinnen, hoe meer geleidehonden

Momenteel zetten zo’n 38 pleeggezinnen zich in om een puppy een warme thuis te bieden. Hoewel dat best veel is, is het nog niet genoeg voor de vzw om alle puppy’s van een plek te voorzien. Vandebosch: “De helft van onze honden wordt afgekeurd door medische of gedragsmatige problemen. Om de steeds langer wordende wachtlijst van blinde en slechtziende personen te kunnen verminderen, hebben wij dus zo veel mogelijk pleeggezinnen nodig. Minder pleeggezinnen betekent minder puppy’s kweken of aankopen. Minder puppy’s betekent minder geleidehonden voor personen die hier echt nood aan hebben.”

 

Infosessies

Het centrum organiseert verschillende infosessies in de regio Limburg en Vlaams-Brabant. Deze sessies zijn gratis en vrijblijvend en gaan over de taken en verwachtingen van een pleeggezin. Tijdens deze infomomenten komen geïnteresseerden ook meer te weten over de verschillende opties om pleeggezin te worden. Zo is het mogelijk om een pup in huis te nemen tijdens zijn eerste levensjaar, maar ook tijdens vakantieperiodes of de moederhonden gedurende hun volledige leven. Pleeggezinnen krijgen ondersteuning en begeleiding van de puppy-instructeurs van het BCG. Alle medische kosten, voeding, mand en trainingsspeeltjes worden vergoed.

 

 

Overzicht van de verschillende infosessies:

· Bilzen - dinsdag 4 april 2023 - 14.00u
Locatie: Bart Meers bv - Kieleberg 17, 3740 Bilzen
· Landen - dinsdag 11 april 2023 - 14.00u
Locatie: Kringwinkel Plus Landen - Hannuitsesteenweg 80, 3400 Landen
· Beringen - vrijdag 21 april 2023 - 14.00u
Locatie: Covetrus nv - Industrieweg 135/1, 3583 Beringen
· Online-sessie via Zoom - vrijdag 28 april 2023 - 14.00u

Button Text

Interesse? Neem een kijkje op www.puppyzoektpleeggezin.be of neem contact op met het BCG via bcg@geleidehond.be of 012 23 43 19.

 

 

Onmiddellijk inschrijven of andere locaties bekijken kan via deze link.

Ga naar de inhoud