fbpx

Belgische OKO-app internationaal populair

Belgische OKO-app internationaal populair

De Belgische app begeleidt blinde en slechtziende mensen in het verkeer, onder andere aan de hand van geluiden en trillingen. © Daria Nepriakhina via Unsplash

Belgische OKO-app internationaal populair

De app OKO geeft blinde en slechtziende mensen een houvast om zich veiliger te voelen in het verkeer. De Antwerpse start-up Ayes bracht een jaar geleden deze applicatie uit en met succes: de app wordt zo’n 42.000 keer per maand gebruikt en is nu ook in andere landen populair.

 

De app is getraind op meer dan 150.000 afbeeldingen waardoor hij blinde en slechtziende mensen begeleidt in het verkeer. Zo stuurt hij onder andere geluid en trillingen naar de ontvanger wanneer een verkeerslicht op groen springt. De laatste maanden ontdekten steeds meer verenigingen voor blinden en slechtzienden de app, en dat in verschillende landen. De groeiende populariteit zou OKO moeten helpen om officieel als hulpmiddel erkend te worden, mét terugbetaling door de overheid.

 

 

Betrouwbaar

In februari werd de applicatie al 5.000 keer gebruikt in het verkeer.  “Intussen zitten we aan 42.000 keer per maand”, aldus medeoprichter van de app, Willem Van de Mierop in De Tijd. Sinds de oprichting werd de app al zo’n 200.000 keer gebruikt. Dat zorgde ervoor dat investeerders al zo’n miljoen euro in het bedrijf stopten. De app is dan ook betrouwbaar en heeft nog nooit een fout gemaakt. “OKO heeft nog nooit een rood licht onterecht voor een groen aangezien”, benadrukt Van de Mierop. 

 

 

Meer lezen?

Op de Dag van de Wetenschap werd in Gent nog een workshop georganiseerd met de app.


Bron: computable.be

Ga naar de inhoud