In het Oogziekenhuis in Rotterdam implanteerde arts Koen van Overdam voor het eerst een chip onder het netvlies van een slechtziende man. Na de operatie kon de patiënt door de chip, in combinatie met speciale bril, licht zien. De artsen hopen dat hij binnenkort ook letters en woorden kan waarnemen.
De man die de operatie onderging, leidde aan de oogaandoening (droge) Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD). Hierbij is de macula, of gele vlek, in het oog aangetast waardoor de persoon geleidelijk aan steeds minder scherp ziet. Deze aandoening werd nu voor het eerst behandeld met behulp van het implantaat van een draadloze chip. De chip neemt namelijk de functie van enkele cellen in het netvlies over.
Operatie
Oogarts en netvlieschirurg Koen van Overdam voerde de operatie uit. Hierbij verwijderde hij eerst het glasvocht, een gelachtige vulling in het oog. Nadien maakte hij de macula (gele vlek onder het oog) los waardoor hij de chip onder het netvlies van de patiënt kon plaatsen. Ten slotte vulde de arts het oog met olie om het netvlies en de chip op hun plaats te houden en te laten hechten. Na zes weken volgde een tweede operatie om de olie te verwijderen. Volgens van Overdam zijn beide behandelingen succesvol verlopen.
Bril
Twee weken na de laatste operatie volgde er nog een laatste stap om het zicht van de patiënt te verbeteren. De man kreeg een speciale bril, uitgerust met een minicamera. Via deze camera werden beelden vastgelegd van de omgeving, die vervolgens via een zakcomputer werden omgezet naar infraroodlicht. Dat licht werd dan via de bril op de chip geprojecteerd. Hierdoor kan de chip elektrische prikkels afgeven aan de nog werkende zenuwcellen in het netvlies, die het via de oogzenuw doorsturen naar de hersenen.
Wetenschappelijk onderzoek
De artsen in het Oogziekenhuis in Rotterdam hopen alvast dat de man binnenkort letters en woorden kan herkennen en met zijn gsm zal kunnen werken. Dit is een hele vooruitgang voor slechtziende patiënten, maar internationaal wetenschappelijk onderzoek over de implantaat van de chip is voorlopig nog niet voltooid.
Bron: oogziekenhuis.nl, AD.nl