fbpx

Bone conduction of horen via je kraakbeen: zo werkt het

Bone conduction of horen via je kraakbeen: zo werkt het

Bone conduction wordt al vele jaren gebruikt, maar kreeg pas recent meer bekendheid. © EVB

Bone conduction of horen via je kraakbeen: zo werkt het

Hoewel bone conduction (ook wel bot- of beenbegeleiding genoemd) al vele jaren bestaat, kreeg het pas recent meer bekendheid. Het wordt onder andere gebruikt in hoortoestellen, maar ook onder andere hoofdtelefoons en medische toepassingen gebruiken deze technologie.

 

Bone conduction is het proces waarbij geluidsgolven via de botten van de schedel naar het binnenoor worden overgebracht, waarbij het buiten- en middenoor worden omzeild. Zo kan je met andere woorden via je kraakbeen luisteren. Bovendien hoor je ook nog steeds wat er om je heen gebeurt, in tegenstelling tot bepaalde koptelefoons of oortjes. Deze technologie zou veel kunnen veranderen aan de manier waarop we geluid horen en beluisteren, en is al op veel verschillende gebieden gebruikt.

 

Werking

Hoe werkt bone conduction nu precies? Beenbegeleiding zet geluidsgolven om in mechanische trillingen. De schedelbeenderen geven deze trillingen door aan het slakkenhuis in het binnenoor, waar ze als geluid worden waargenomen. Via dit proces is geluid zelfs hoorbaar in lawaaierige omgevingen of wanneer het buiten- en middenoor niet goed functioneren.

 

In hoortoestellen

Beengeleiding wordt vooral toegepast in hoortoestellen. In traditionele hoortoestellen versterken het buiten- en middenoor de geluidsgolven, maar voor personen met bepaalde soorten gehoorverlies werkt dit niet goed. In deze gevallen kunnen hoortoestellen met beengeleiding worden gebruikt om het beschadigde buiten- en middenoor te omzeilen en het binnenoor direct te stimuleren.
Dit is niets nieuws, want al in 2007 voerde het Sint-Trudoziekenhuis ingrepen uit om dit soort hoorapparaten te implementeren.

 

Betrouwbare communicatie

In bepaalde beroepen is het noodzakelijk om duidelijk te communiceren. Denk maar aan de politie of militaire beroepen bijvoorbeeld. Zo kunnen onder andere soldaten gespecialiseerde headsets met bone conduction-technologie gebruiken zonder dat omgevingsgeluiden worden geblokkeerd, zodat ze steeds alert kunnen zijn van wat er zich in hun omgeving afspeelt.

 

Sporten met bone conduction

Met hoofdtelefoons die deze technologie gebruiken, kunnen sporters naar muziek luisteren of audiocoachingsignalen ontvangen terwijl ze nog steeds hun omgeving kunnen horen, waardoor het ook veiliger is om buiten te sporten.

 

Parkinson en epilepsie behandelen

Een van de meest opwindende toepassingen van beengeleidingstechnologie is op het gebied van geneeskunde. Onderzoekers onderzoeken momenteel het potentieel van het gebruik van botgeleiding om de hersenen te stimuleren om verschillende neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en epilepsie te behandelen.

 

In computersysteem dat ‘gedachten leest’

In 2020 benoemde Time Magazine AlterEgo tot één van de beste uitvindingen van het jaar. Onderzoekers aan het Technologisch Instituut van Massachusetts (MIT) ontwikkelden deze headset die je vragen kan beantwoorden zonder dat je ze hardop stelt. Meer specifiek is Arnav Kapur, onderzoeker en student bij het Massachusetts Institute of Technology (MIT), het brein achter deze technologie.


Hoe het werkt? Wanneer je jezelf in gedachten ‘hardop’ een vraag stelt, lezen de elektroden in het systeem de neuromusculaire signalen in je mond die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Nadat het toestel deze signalen heeft ontvanger, voert het de gevraagde taak uit op je computer. Om een antwoord op je vraag te bieden, gebruikt de AlterEgo dan bone conduction-technologie, waardoor alleen jij dit kan horen.

 

Dit systeem zou een enorm hulpmiddel kunnen zijn voor mensen met gezichtsletsels en spraakproblemen zoals bij de spierziekte ALS.

 

Beperkingen

Hoewel bone conduction veel potentiële voordelen heeft, heeft het ook nog een aantal tekortkomingen. Hoortoestellen met deze technologie zijn bijvoorbeeld mogelijk niet geschikt voor personen met ernstig of zeer ernstig gehoorverlies. Ook de geluidskwaliteit zou niet zo goed zijn als bij traditionele hoortoestellen.

 

Ontstaan van bone conduction

Werken met je computer via je gedachten, horen via je kraakbeen… het klinkt bijna alsof we in een science-fiction film zijn beland. Waar komt die technologie via botbegeleiding vandaan?

 

Het bestaat eigenlijk al heel lang, want de componist Ludwig van Beethoven was degene die met het oorspronkelijke idee kwam. Toen hij nog maar een twintiger was, kreeg hij al last van gehoorproblemen. Als componist was dat een groot probleem, want dan kon hij zijn muziek niet meer goed horen.

 

Uiteindelijk kwam hij op het idee om een staaf in zijn piano te steken en het andere uiteinde tussen zijn tanden te stoppen. De trillingen van de piano gingen via de stang, naar zijn tanden en schedel en zo naar zijn slakkenhuis. Hierdoor kon hij nog genoeg horen om te blijven componeren en zo ontstond de botbegeleiding-methode die vandaag nog steeds wordt toegepast.

 

 

Bronnen: radar.avrotros.nl, researchgate.net, blog.medel.com, vrt.be, standaard.be, stampmedia.be, time.com, hln.be

Ga naar de inhoud