fbpx

CM vraagt transparantere factuur voor hoorapparaten

CM vraagt transparantere factuur voor hoorapparaten

Dame dat een hoorapparaat draagt.

CM vraagt transparantere factuur voor hoorapparaten

Wie een hoorapparaat nodig heeft, betaalt daarvoor steeds meer uit eigen zak. Voor de meest gebruikte apparaten lopen de supplementen op tot 1.300 à 3.000 euro, afhankelijk van het type. ‘Bovendien is het voor de patiënt allerminst duidelijk welk deel van de kosten voor het hoorapparaat is en welk deel voor de audicien’, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. ‘De factuur moet transparanter.’

 

Van de CM-leden die in 2019 een terugbetaling voor een hoorapparaat verkregen, was 16 procent jonger dan 60 jaar en 40 procent tussen de 61 en 80 jaar oud. Gehoorproblemen treffen een groot aantal mensen, niet enkel hoogbejaarden. Bovendien is de sector van de hoorapparaten de voorbije jaren sterk gegroeid: tussen 2010 en 2019 stegen de terugbetaalde bedragen van 20 naar 36 miljoen euro. De supplementen – bedragen die de patiënt zelf moet ophoesten – verdubbelden in dezelfde periode van 25 naar meer dan 50 miljoen euro.

Tot 3.000 euro

Voor een courant hoorapparaat betaal je al gauw 1.300 tot 3.000 euro. Dat is in veel gevallen ongeveer het dubbele van wat de patiënt terugbetaald krijgt, zo blijkt uit een studie van CM. Met andere woorden: een forse hap uit het budget van de patiënt. Gemiddeld wordt slechts een derde van de totale factuur terugbetaald

Terugkerende kost

“Het deel van de kosten ten laste van de patiënt is in ons land zo groot dat het voor sommige mensen een drempel is”, zegt Luc Van Gorp. Ook omdat het om een terugkerende kost gaat. Na vijf jaar wordt aanbevolen om van apparaat te veranderen en is een nieuwe terugbetaling mogelijk in de verplichte ziekteverzekering. “Opmerkelijk is ook dat leden met het recht op de verhoogde tegemoetkoming goedkopere en dus minder gesofisticeerde hoortoestellen aankopen dan leden zonder de verhoogde tegemoetkoming. Die eerste groep stelt de aankoop van een hoorapparaat ook uit.”

Verschillen per provincie

Uit analyse van de gegevens van CM-leden blijkt dat de kost ten laste van het lid sterk varieert afhankelijk van de provincie waarin men woont. Voor een stereofonisch apparaat voor 65-plussers verschilt de mediane kost tussen Luik en Vlaams-Brabant bijvoorbeeld meer dan 1.000 euro. Wie in Vlaanderen woont, betaalt ook altijd meer voor een hoortoestel dan iemand uit Wallonië of Brussel.

Supplementen

De studie maakt voor CM duidelijk dat maatregelen nodig zijn om de hoge supplementen voor hoorapparaten een halt toe te roepen. “Een belangrijke eerste stap zou zijn om transparant te zijn over de verdeling van de kosten voor het toestel en voor de diensten van de audicien”, gaat Luc Van Gorp verder. “Het moet voor de patiënt duidelijk zijn waarvoor hij allemaal supplementen betaalt. Om de prijs van hoorapparaten te drukken, kan het ook nuttig zijn om op Europees niveau te onderhandelen over de tarieven voor hoortoestellen om aan marktregulering te doen.”

Bron: plusmagazine.be

Ga naar de inhoud