fbpx

De Leesjury bekroont winnaars

De Leesjury bekroont winnaars

De Leesjury bekroont winnaars

Elk jaar bekroont  de Leesjury haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang – van september tot april – lezen en bespreken kinderen en jongeren zes of acht boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zeven leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen.

 

Al enkele jaren ziet Iedereen Leest het aantal juryleden stijgt en met de nieuwe naam en look wordt die trend verdergezet. De kinderen en jongeren komen samen in leesgroepen in scholen en bibliotheken, of stemmen mee als internetjurylid. 

Gretig lezen

Directeur Sylvie Dhaene (Iedereen Leest): “In tijden van negatieve berichten over het dalende leesplezier bij kinderen en jongeren, zijn wij altijd heel blij om te ontdekken dat de Leesjury overeind blijft en – meer zelfs – elk jaar meer lezers aantrekt. Hoewel de drempel om zes of acht boeken te lezen niet min is, doen deze lezers dat met verve. Het blijft voor ons een plezier om te zien hoe gretig er gelezen en gepraat wordt over de boeken. Bovendien geeft de Leesjury de jonge lezers zélf een stem, dat blijft ontzettend belangrijk.” 

“Kwestie van de juiste aanwakkering”

Auteurs Evy Danckers en Tamara Lodewijckx, winnaars in groep 5, zijn blij met de prijs: ‘Wij schrijven boeken voor mensen die (denken dat ze) niet graag boeken lezen: niet te dik, mooi geïllustreerd, in klare taal en over actuele thema’s. Dat ‘Eindspel’ gekozen is tot beste boek door de lezers van de Leesjury is voor ons het ultieme bewijs dat onze boeken toegankelijk zijn voor iedereen. We zijn supertrots!’

De mooiste prijs

Auteur Reine De Pelseneer wint in groep 3: “Dat ‘Frank en Stijn’ door de Leesjury bekroond is met de eerste prijs, maakt me ongelofelijk gelukkig. Dit is de mooiste prijs die je als kinderboekenschrijver kunt winnen. Want wat is er leuker dan kinderen die echt van je boek genieten? Je ziet weleens berichten dat kinderen niet meer graag lezen, maar als ik het enthousiasme zie bij de deelnemers aan de Leesjury, dan weet ik dat het vooral een kwestie van de juiste aanwakkering is. De begeleiders van de Leesjury-groepen doen dat fantastisch.”


Voor het eerst konden ook lezers ouder dan 16 jaar meelezen met de Leesjury, in een gloednieuwe groep 7.

De winnende boeken:

Groep 1 (4-6 jaar)
De piraten komen! – John Condon

Groep 2 (6-8 jaar)
Luister naar mijn trompet! – Mo Willems

Groep 3 (8-10 jaar)
Frank en Stijn – Reine De Pelseneer & Richard Verschraagen

Groep 4 (10-12 jaar)
De juwelendief – M.G. Leonard, Sam Sedgman

Groep 5 (12-14 jaar)
Eindspel – Evy Danckers

Groep 6 (14-16 jaar)
Stiefzus – Jennifer Donnelly

Groep 7 (16-18 jaar)
Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson

Ga naar de inhoud