fbpx

Een systeemcamera kopen? Let hierop!

Een systeemcamera kopen? Let hierop!

Systeemcamera

Een systeemcamera kopen? Let hierop!

Systeemcamera’s lijken op spiegelreflexcamera’s, maar dan zonder spiegel. Met systeemcamera’s is het ook mogelijk om lenzen te wisselen, zodat je het beeld volledig naar je hand kunt zetten. De ene systeemcamera focust zich op fotografie, de andere eerder op film. Soms ook op beiden. De website www.coolsuggesties.nl geeft een handig overzicht.

De juiste sensor kiezen

Zoals bij smartphones kijken vele kopers eerst naar het aantal megapixels. Maar dat is veel minder van belang. Het formaat van de sensor is een stuk essentiëler. Hoe groter de sensor, des te meer informatie en licht deze opvangt. Dit zijn de sensoren die het meest voorkomen:

  • Micro FourThirds (2x crop)
  • APS-C (1.5/1.6x)
  • Full Frame (grootste en duurste sensor)

De Micro FourThirds sensoren vind je alleen in Panasonic en Olympus (tegenwoordig OM System) camera’s. APS-C sensoren zijn iets groter en vind je in elk cameramerk. De Full Frame sensoren vind je in onder andere Sony, Nikon en Canon camera’s.

Full frame

Wanneer gebruik je een full frame-sensor camera? Dit is vooral handig als je wijde beelden vast wilt leggen. Denk aan natuur en architectuur. Natuurlijk kun je met deze camera’s lenzen gebruiken die even ver inzoomen als die van crop-sensor camera’s, maar de lenzen zijn een stuk duurder.

Megapixels belangrijk?

Na het kiezen van de juiste sensor is het tijd om naar het aantal megapixels te kijken. Elke camera die meer dan 20 megapixels heeft, is goed genoeg voor bijna elk doeleinde. Wil je grote spandoeken printen, dan kies je het best voor een camera met meer dan 30 of 40 megapixels.

Lenzen

Elke fotograaf en filmer zal beamen dat het beter is om een hele goede lens en slechtere camera te hebben, dan andersom. Koop je een dure en kwalitatief hoogwaardige lens, dan kan deze voor jaren mee. Een camera zal op een gegeven moment het technisch niet kunnen bijbenen en is daarmee dan aan vervanging toe.

Maximaal diafragma

De goedkoopste lenzen zijn meestal de lenzen die in het pakket met de camera komen. Denk hierbij aan zoomlenzen met een bereik van bijvoorbeeld 14-150mm en een diafragma dat verandert van f/3.5-6.1 als je inzoomt. Hoe kleiner het getal, des te groter het diafragma. Een groot diafragma van bijvoorbeeld f/1.8 laat veel licht binnen en zorgt ook voor een mooi onderscheid tussen de voor- en achtergrond met een blur.

Video

Elke systeemcamera kan foto’s maken en video’s opnemen, maar wel met een verschillende kwaliteit. Het is altijd handig om goed naar de specificaties van een camera te kijken. Je wilt als fotograaf namelijk niet betalen voor dure videospecificaties die je niet gebruikt. Het is handig om op de volgende eigenschappen te letten:

Fotografie

  • Kan de camera fotograferen in RAW (of in het geval van Nikon: NEF)?
  • Heeft de camera interne stabilisatie? (handig bij het vanuit de hand fotograferen)
  • Hoeveel foto’s per seconde kun je nemen? (Belangrijk bij sport- en vogelfotografie)
  • Is er een kantelbaar touch lcd-scherm aanwezig?
  • Hoe snel is de autofocus en herkent deze mensen, dieren en objecten?

Video

  • Wat is de maximale opname resolutie? (8K, 4K, Full HD)
  • Wat is de maximale framerate van de video? Bijvoorbeeld 60fps op 4K.
  • Wat is de maximale bitrate? (hoe hoger, hoe beter)
  • Is er een slowmotion functie aanwezig? (4K 120fps)
  • Wat is het dynamisch bereik?
  • Is er interne beeldstabilisatie?
Nikon fototoestel
Ga naar de inhoud