Luidruchtige buren, verkeer dat langs een drukke steenweg voorbij dendert: geluidsoverlast kan stevige irritaties veroorzaken. Het Nieuwsblad publiceert een artikel over de Geluidsisolatiedokter. Hij vertelt hoe je geluidsoverlast tot een minimum kunt inperken. Zijn gouden tip: “Denk aan geluidsisolatie voor je aan een verbouwing begint.”
Geluidsoverlast kan een enorme bron van ergernis zijn. Zeker als het je ook nog eens uit je slaap houdt. Je kan je huis isoleren tegen geluidsoverlast, al is de problematiek complexer dan dat. “Het is elke keer opnieuw maatwerk om in functie van de stoorgeluiden, de gevoeligheid van de bewoners, het budget en de randvoorwaarden die elk project stelt, de meest geschikte oplossing uit te dokteren”, zegt de geluidsisolatiedokter Kristof Sucaet. Om geluidsoverlast aan te pakken, volg je volgens de Geluidsisolatiedokter altijd de volgende stappen: “Als eerste pak je de bron aan, daarna probeer je iets te doen aan de transmissie, pas als derde doe je iets aan de afstraling van het geluid. Als vierde kan je nog oorplugs kopen en een vijfde oplossing is verhuizen”, zegt hij lachend.
1. Pak de bron aan
“Dit is de meest efficiënte en goedkoopste oplossing. Helaas ligt de bron meestal niet in de eigen woning, maar bij de buren. Ga eens met de buren praten. Hou het vriendelijk en probeer afspraken te maken. Mits enkele kleine ingrepen, die vaak niets kosten maar toch een grote impact hebben, kan al heel wat geluidsoverlast van de baan geholpen worden.”
2. Pak de transmissie aan
“Hou het geluid binnen de ruimte waar het geproduceerd wordt. De zendruimte ligt echter zelden in eigen woning. Komt de geluidsoverlast van bij de buren, dan zouden zij best hun woning of de ruimte akoestisch isoleren. Dit werkt het beste. Helaas zijn weinig buren hiertoe bereid. Zij hebben immers geen last van het geluid, dus waarom zouden ze hiervoor kosten in hun huis steken.”
3. Pak de afstraling aan
“Vooral in bestaande rijwoningen en halfopen bebouwingen hebben de bewoners vaak te maken met geluidsoverlast van de buren. Dat komt omdat oudere rijwoningen bijna altijd hard aan elkaar gekoppeld zijn. Ze staan vaak op dezelfde vloerplaat en zijn gescheiden door een enkelvoudige scheidingsmuur. Tegen die gemene muur zijn vaak trappen, leidingen, sanitaire installaties, keukens en andere trillende elementen gevestigd. Net omdat er zoveel tegen de gemene muur is gevestigd, is het moeilijk om de muur te isoleren.”
“Je verwijdert niet zomaar de trap of de keuken. En al zeker niet na een verbouwing. De gemene muur is bovendien maar een van de vele transmissiewegen tussen bestaande rijwoningen. Daarom is mijn gouden tip om enkele nachten in de woning te gaan slapen voor je start met een verbouwing. Zo weet je meteen of er storend geluid van de buren komt en kun je bij de verbouwing in de nodige geluidsisolatie voorzien. Je wilt niet weten hoeveel mensen me contacteren die in hun pas gekochte, mooi gerenoveerde woning trekken, om er dan achter te komen dat ze gek worden van geluidsoverlast van de buren. Helaas hebben ze al hun spaarcentjes in de verbouwing gestopt. Je begint niet zomaar opnieuw, hè.”
Bron: Het Nieuwsblad