fbpx

Geluidsoverlast Brustem door illegale raveparty

Geluidsoverlast Brustem door illegale raveparty

Buurtbewoners zijn lawaai van raveparty beu, maar politie wil terrein niet ontruimen om rellen te voorkomen. © Krists Luhaers via Unsplash

Geluidsoverlast Brustem door illegale raveparty

Vrijdagavond om 23 uur begon de illegale raveparty in Brustem. Buurtbewoners ondervinden geluidsoverlast en er zou zelfs al een ree gestorven zijn die de luide beats niet aankon. De politie is van plan het feest te laten ‘uitdoven’ om te voorkomen dat er rellen ontstaan.


In de buurt van Brustem gaat het er intussen al het hele weekend luid aan toe. Zo’n 10 000 mensen kwamen er vrijdagavond samen om illegaal te feesten op het militair domein. De buurtbewoners en landbouwers in de buurt zijn niet opgezet met het lawaai en de vernielingen van het terrein.


Fauna en flora verstoord

In een reportage van VRT vertelt boer Jos hoe de ravers zijn bietenveld vertrappelden en hij zo wellicht een waarde 2000 à 3000 euro verliest.
In een Facebookgroep van Sint-Truiden plaatste een buurtbewoner dan weer een foto van een aangetroffen ree die de luide muziek niet overleefde. “Auto’s parkeren zomaar in velden en veldwegen.. Zelfs een wandelpad van Natuurpunt werd opengebroken om met de wagen door te kunnen rijden.. Ingrid Kempeneers burgemeester van onze ‘diervriendelijke’ stad.. Is dit het signaal dat een diervriendelijke stad geeft?! Dat er ingebroken mag worden op militaire en privé domein om dan de fauna en flora die al jaren en jaren in rust en perfecte balans leeft te gaan vernielen?!”, klinkt het onder meer in het bericht.


In een Facebookgroep van Sint-Truiden werd deze foto gepost van een dier dat de geluidoverlast niet aankon. © Matthieu Helleputte


Niet ontruimen, wel bewaken

De lokale politie kreeg versterking van de Federale Politie en Defensie om het feest onder controle te houden. “Onze prioriteit ligt bij het bewaken en beveiligen van de omgeving én het bijstaan van de buurtbewoners”, klinkt het bij burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V). Door het gebruik van verdovende middelen, wordt er gevreesd dat er rellen zouden ontstaan en de situatie uit de hand zou kunnen lopen. Om vandalisme te vermijden en de schade te beperken, besliste de politie om het militair domein dus niet te ontruimen, maar het feest te laten ‘uitdoven’. Dat zou nog tot maandag doorgaan.


6 personen naar het ziekenhuis

Er zijn niet alleen zorgen omtrent de vernieling van het natuurgebied, maar ook een mogelijke overlast in de ziekenhuizen. Er vonden al tien medische interventies plaats en zo’n zes personen werden naar het ziekenhuis gebracht door overmatig druggebruik, zo schrijft De Standaard.


Organisatoren rave

Op Twitter vraagt Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan politie en justitie om voorrang te geven aan het identificeren van de organisatoren van deze rave. “Zo kan de rust voor de buurtbewoners snel terugkeren”, klinkt het.Bronnen: vrt.be, hln.be, hln.be, hln.be, nieuwsblad.be, standaard.be

Ga naar de inhoud