fbpx

Gitaarvirtuoos huldigt Belgisch jazzmonument

Optreden in CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg

Gitaarvirtuoos huldigt Belgisch jazzmonument

Mike Stern

Gitaarvirtuoos huldigt Belgisch jazzmonument

Cultuurcentrum Zwaneberg en de Hnita Jazz Club brengen elk jaar een hommage aan de in 2008 overleden Juul Anthonissen. In 1955 richtte Juul in Heist-op-den-Berg de Hnita Jazz Club op, nog steeds één van de oudste in zijn soort in Europa, waar hij legendes als Chet Baker, Art Blakey en Toots Thielemans mocht ontvangen. Op 31 oktober brengen Mike Stern en vrienden hulde aan het jazzmonument.

 

Mike Stern, de meermaals voor een Grammy genomineerde gitarist, doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Toch kan de muzikale impact van de man niet onderschat worden. Hij was onder andere prominent aanwezig in Miles Davis’ band van begin jaren 80. Stern ontwikkelde een unieke gitaarstijl die zowel jazz- als blues- en rockliefhebbers aanspreekt.


Tijdens zijn concert ter ere van jazzmonument Juul Anthonissen brengt hij Leni Stern (vrouw van), Bob Franceschini (Paul Simon, Celine Dion), Lincoln Goines (Dizzy Gillespie) en Dennis Chambers (John Scofield, Parliament/Funkadelic, Brecker Brothers, Santana) mee. Voor Stern wordt het optreden een weerzien met Heist-op-den-Berg waar hij eerder tot driemaal toe in de Hnita-Hoeve speelde (in 1993, 2000 en 2003) en eenmaal in het cultuurcentrum in het kader van Remembering Juul (2018).


Borstbeeld

Juul Anthonissen kreeg in 2009 een borstbeeld in zijn jazzclub voor zijn baanbrekende werk. “Door jazzoptredens te organiseren, veroorzaakte mijn broer in het midden van de jaren vijftig een culturele revolutie in de gemeente”, zei wijlen Pierre Anthonissen. “Hij dacht altijd: wat ze in Antwerpen kunnen, kan ook in Heist.”

(Lees verder onder de foto)

 

Credit: Jazzcollectie Juul Anthonissen.

Juul Anthonissen. Credit: Jazzcollectie Juul Anthonissen

 

Nadat Juul in Mechelen als tiener een aantal jazzplaten had gekocht en zijn fiets voor een platenspeler had ingeruild, begon hij in 1955 in café De Ton aan het station van Heist-op-den-Berg concerten te organiseren. Na tussenstops in café Bergola, de Hnita-zolder in de Oude Godstraat en het Heistse Torengebouw vond hij in 1983 onderdak in de oude hoeve aan de Lostraat in dezelfde gemeente.

 

Frisse wind

Sinds een tweetal jaren waait er een frisse wind door de Hnita-jazzhoeve. Na een grondige renovatie en herinrichting van het pand worden er nu wekelijks optredens georganiseerd. Sinds de heropening in 2022 kwamen onder andere Philip Catherine Trio, Jef Neve, Daan, Mooneye, Isolde Lasoen, Robin Verheyen (Taxiwars), Absynthe Minded en Jean Blaute langs.


Voor meer info over de Hnita Jazz Hoeve en de programmatie klik je door op deze link. Het optreden van Mik Stern vindt voor de gelegenheid plaats in CC Zwaneberg op 31 oktober om 20 uur. 

Ga naar de inhoud