Na twee jaar relatieve stilte komt het festivalseizoen langzaam maar zeker op gang. Dit betekent dat duizenden jongeren deze zomer worden blootgesteld aan luide muziek. Hoe kan je oorsuizen voorkomen en nemen de organisatoren voldoende voorzorgen?
Horenzien lanceert een rondvraag bij festivalorganisatoren. Aangezien het festivalseizoen na twee jaar radiostilte op gang komt, is de vraag over maatregelen tegen oorsuizen niet overbodig. Jongeren worden een hele zomer blootgesteld aan luide muziek. Vaak staan ze hier zelf niet bij stil. Het plezier overheerst waardoor oorsuizen of tinnitus slechts een tijdelijk gevolg lijkt, toch is het voor velen een probleem dat de rest van hun leven beïnvloedt.
Maatregelen
Vlaanderen is festivalland. Elk weekend staat er wel een evenement voor de deur en muziek maakt daar ontegensprekelijk deel van uit. Kleine en grote podia verwelkomen nationale en internationale artiesten die hun repertoire vaak luid aan de man brengen. En dat klinkt fantastisch. ‘The morning after’ overheerst er bij een deel van het publiek vaak een kater: oorsuizen. Met wat geluk verdwijnt het na enkele uren, bij sommigen is oorsuizen een levenslang probleem dat zowel psychisch als lichamelijk ernstige gevolgen kan hebben. Daarom zijn maatregelen nodig.
Bescherm je oren
Horenzien vraagt festivalorganisatoren om maatregelen te nemen. Of het nu binnen- of buitenevenementen zijn. Gebruik geen waardeloze oordopjes die niet of nauwelijks in het oor passen maar start bij de bron: de muziek kan minder luid. Sensibiliseer festivalgangers over de gevolgen van te luide muziek en laat mensen die voor altijd gevangen zitten in de oorsuis-kooi aan het woord. Het probleem mag niet worden onderschat. Bescherm vandaag je oren voor een betere levenskwaliteit.
