fbpx

Is je oren schoonmaken een goed idee?

Is je oren schoonmaken een goed idee?

A lady going to clean out her ear with an ear swab

Is je oren schoonmaken een goed idee?

We kennen ze allemaal, de wattenstaafjes. Op het eerste gezicht zijn het handige helpertjes om het oorsmeer uit je oren te halen. Maar is het geregeld schoonmaken van je oren met staafjes wel een goed idee?

 

Oorsmeer heeft een functie. Het was zit in je oren om vuil op te vangen, voordat de vervuiling je binnenoor bereikt. Ontsteking van je trommelvlies of irritatie van je gehoorgang wordt hierdoor doorgaans vermeden.

Oren maken was aan

Voor de meesten onder ons is het geregeld verzorgen van de gehoorgang dan ook niet nodig. Waarom niet? Omdat het weghalen van oorsmeer je natuurlijke bescherming in je oor wegneemt, en je lichaam daardoor meer oorsmeer zal produceren naarmate je vaker de was verwijdert uit je oren. Hoe minder je je oren binnenin schoonmaakt, hoe trager de aanmaak van oorsmeer zal verlopen. Bizar, maar waar.

Vochtig watje

Het is dan ook voldoende om met een vochtig watje of waslapje geregeld de buitenkant van je oren te reinigen. Je steekt het watje of het waslapje niet in je gehoorgang, maar beperkt je tot de oppervlakkige zones die van buitenaf zichtbaar zijn. Je zal er voor jezelf en je medemens altijd verzorgd bijlopen.

Oren uitspoelen

Heb je dan toch last van overmatige en hardnekkige oorsmeer, dan kan je oren bijvoorbeeld laten uitspoelen met water of een bepaald type minerale olie maar die behandeling laat je best over aan een arts. Het gewoon handmatig en deskundig verwijderen van oorsmeer door diezelfde arts behoort ook tot de mogelijkheden.

Ga naar de inhoud