fbpx

Kunstfotograaf Indra Laenens stelt werk tentoon in ‘Imaginary Journey doorheen de Eerste Wereldoorlog’

Kunstfotograaf Indra Laenens stelt werk tentoon in ‘Imaginary Journey doorheen de Eerste Wereldoorlog’

De tentoonstelling gaat van start op 11 november, Wapenstilstand. © Indra Laenens

Kunstfotograaf Indra Laenens stelt werk tentoon in ‘Imaginary Journey doorheen de Eerste Wereldoorlog’

Vanaf 11 november is de tentoonstelling van fotograaf Indra Laenens te bezoeken in het Fort van Liezele in Puurs. Niet toevallig is Wapenstilstand de eerste dag waarop bezoekers zich kunnen laten meeslepen door de fotoreeks. Het centrale boodschap van de expositie is dan ook: NO MORE WAR!

 

‘Imaginary Journey through World War I’. Zo heet de tentoonstelling van kunstfotograaf Indra Laenens. “Met deze tentoonstelling neem ik je mee op een ‘denkbeeldige reis’ doorheen de Eerste Wereldoorlog. Vanuit mijn jeugdige fascinatie voor oorlogsfotografie, vind je talrijke fotocollages en houtskooltekeningen met zelfportretten, geïnspireerd door de volkse taferelen van Bruegel en de zwartwit-fotografie van weleer met een sterk informatief karakter”, legt de fotograaf uit.


Research

Voor hij aan zijn fotoreeks begon, deed Indra heel wat onderzoek. “Het eerste onderzoek deed ik rond het Fort in Liezele, in Zemst en Keerbergen, het tweede in de Westhoek. Het waren twee onvergetelijke ervaringen met onnoemelijk veel werk, van voorbereiding tot de opname op locatie”, zegt hij.


Idee

Het idee om een fotoreeks te maken rond de Eerste Wereldoorlog kwam niet uit de lucht gevallen. Indra raakte namelijk op vijfjarige leeftijd al geïnspireerd door zijn overgrootvader, zijn vava. “Terug naar begin jaren ‘80. Daar zat ik als vierjarige in kleermakerszit op de grond. Over mij zat vava, een oude, kwieke man, in zijn zetel. Hij vertelde levendig over zijn tijd in de loopgraven. Over een harde sombere en vooral zinloze tijd, met afschuwelijke momenten. Over de angst voor en bij gasaanvallen. Ik luisterde geboeid en raakte er helemaal door gefascineerd.”


Boek

Naast de expositie, lanceert de fotograaf ook zijn gelijknamig boek. “Het geeft meer inzicht over de portretten en de herinneringen die gekoppeld gaan met de Eerste Wereldoorlog en de manier waarop de tentoonstelling is ontstaan”, aldus Indra.


Meer informatie

Wanneer? Van 11 november 2022 t.e.m. 30 maart 2023

Waar? In het Fort van Liezele (Fortbaan 2 - 2870 Puurs-Sint-Amands). Alle dagen geopend van 11 tot 18 uur, met uitzondering van kerst- en nieuwjaarsdag. 

Prijs? Gratis!

Ga naar de inhoud