fbpx

LED-verlichting in scholen: dit zijn de voordelen

LED-verlichting in scholen: dit zijn de voordelen

HP/De Tijd zet de belangrijkste voordelen van het gebruik van LED-verlichting in scholen op een rij. © Kenny Eliason via Unsplash.

LED-verlichting in scholen: dit zijn de voordelen

Upgraden naar LED-lampen kan de energie- en onderhoudskosten verlagen en tegelijkertijd de veiligheid op de school verbeteren voor studenten, docenten en personeel. Dat schrijft het Nederlandse opinieblad HP/De Tijd.


Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen en scholen een veilige en productieve omgeving vormen voor hun leerlingen en studenten. Ook met beperkte budgetten hoort dit gerealiseerd te worden. Activiteiten, verschillende lesmethoden en het gebruik van technologie hebben zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld. Volgens het opnieblad HP/De Tijd is het dringend tijd dat ook de verlichting in scholen wordt vernieuwd. Wij zetten hun belangrijkste argumenten alvast op een rijtje.


1. Het verbruikt minder energie

Een van de voordelen van LED-lampen is dat ze tot 90 procent minder stroom verbruiken traditionele verlichtingsapparatuur. Omdat er op deze manier veel minder energie wordt verbruikt, kan er ongeveer 30 tot 70 procent bespaard worden op de verlichtingskosten van een school. Dit uitgerekend voor een jaar, geeft een aantal duizenden euro’s dat kan worden uitgespaard. Dit geld kan dan weer worden geïnvesteerd in andere belangrijke toepassingen voor de school.


2. De kosten kunnen sneller terugverdiend worden

De prijs van LED-lampen is de afgelopen jaren met meer dan 85% gedaald. Daardoor is de overstap eenvoudiger en kostenefficiënter dan vroeger. Verder zouden de kosten zo ook veel sneller terugverdiend kunnen worden – in sommige gevallen bedraagt de terugverdientijd slechts drie jaar.


3. Het gaat langer mee

Hoewel LED-lampen duurder zijn dan halogeen-, gloeilamp- of fluorescentielampen, hebben ze een langere levensduur. Hierdoor kan een school over een lange periode kosten besparen, die anders aan vervangingen en andere onderhoudskosten zouden worden uitgegeven. De energierekeningen van scholen zullen ook lager zijn aangezien duurzame LED-verlichting veel energiezuiniger is.


Om het maximale uit de overstap naar LED-verlichting in schoolgebouwen te halen, is het erg belangrijk om de verlichting in één keer te vervangen. Het lijkt wellicht voordeliger om gloei – of fluorescentielampen pas te vervangen door LED-verlichting wanneer ze volledig uitgebrand zijn. Toch zal er over een langere periode geen merkbaar verschil zijn in de grafieken van het elektriciteitsverbruik of de elektriciteitsrekening. 



Bron: hpdetijd.nl

Ga naar de inhoud