fbpx

Lichtgeel bultje op je oogwit: dit moet je erover weten (en zo los je het op)

Lichtgeel bultje op je oogwit: dit moet je erover weten (en zo los je het op)

Een lichtgeel bultje op je oog is niet kwaadaardig. © Naomi Suzuki via Unsplash

Lichtgeel bultje op je oogwit: dit moet je erover weten (en zo los je het op)

Je schrikt je (door) een bult. Gelukkig is er geen reden tot paniek wanneer je plots een lichtgeel bultje op je oogwit opmerkt. Het kan namelijk geen kwaad en brengt ook geen klachten met zich mee. Maar hoe komt het er? En hoe raak je het weer kwijt? Lees hier alles over dat mysterieuze bultje.


Een geel bultje op je oogwit wordt ook wel een pinguecula genoemd (Latijns voor ‘vetbolletje’). Hoewel je zou denken dat het bolletje bestaat uit vet, is het eigenlijk opgebouwd uit eiwitten. Die bevinden zich meestal op het oogwit aan de kant van de neus.


Hoe komt het er?

Hoewel je dit waarschijnlijk niet graag hoort, is veroudering de belangrijkste oorzaak van pinguecula. Hoe ouder je wordt, hoe meer je bindvlies namelijk verandert. Dit is het vliesje dat je oog tegen vuil van buitenaf beschermt. Het ontstaan van dit bultje op je oogwit kan ook nog eens versneld worden door blootstelling aan (ultraviolette) straling, zoals straling van de zon. Vergeet dus zeker je zonnebril niet te dragen!


Doet het pijn?

Gelukkig is het antwoord op deze vraag nee. Over het algemeen geeft dit bultje namelijk helemaal geen klachten. Het is wel mogelijk dat je oog rood wordt of geïrriteerd raakt. Ook als je contactlenzen draagt, kan het bultje irritatie met zich meebrengen. Dit komt door de rand van je lens, die tegen het bultje botst.


Moet je het laten behandelen?

In principe is een behandeling niet nodig, maar als je er veel last van hebt, kan het wel. Je neemt best contact op met je huisarts om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Een huisarts kan oogdruppels of een ooggel voorschrijven die je oog vochtig houdt. Wanneer het bultje ontstoken is, zal je arts ook medicatie voorschrijven. Dit zijn dan antibiotica of oogdruppels die de ontsteking remmen (corticosteroïden).


Wat als je geen bultje, maar een vliesje op je oog hebt?

Vleugelvlies (of pterygium) is een aandoening die lijkt op pinguecula. Dit vliesje zit, net als het bultje, vaak aan de neuskant op je oogwit. Vanuit het bindvliesweefsel groeit een weefsel met bloedvaten in een driehoekige vorm in- én over het hoornvlies. Die driehoekige vorm verspreidt zich naar het midden van het hoornvlies en de pupil. Goed nieuws, want ook deze aandoening is niet kwaadaardig en geeft over het algemeen geen klachten.

 
De behandeling van het vlies lijkt op die van het bultje. Je huisarts kan oogdruppels of kunsttranen voorschrijven. Ook ontstekingsremmende druppels kunnen soms een oplossing bieden.

 
In sommige gevallen kan het pterygium operatief verwijderd worden. Dat is namelijk wanneer de irritatie toeneemt, het vleugelvlies voor het oog groeit (of dreigt te groeien), je brilsterkte verandert of het weefsel over je hoornvlies groeit. Merk je dat je last hebt van één van deze zaken? Dan neem je best contact op met je huisarts.Bron: margriet.nl

Ga naar de inhoud