fbpx

VIDEO. Luka (ex-Hooverphonic) eert haar grootmoeder in nieuwe single

Nieuwe EP op komst in lente van 2024

VIDEO. Luka (ex-Hooverphonic) eert haar grootmoeder in nieuwe single

VIDEO. Luka (ex-Hooverphonic) eert haar grootmoeder in nieuwe single

De Leuvense singer-songwriter Luka Cruysberghs (22), winnares van de Voice van Vlaanderen en een tijdje zangeres bij de Belgische band Hooverphonic, heeft een nieuwe single uit: ‘Need You In the Light’. Het nummer is een eerbetoon aan haar intussen overleden grootmoeder die aan Alzheimer leed.

 

Zangeres Luka brengt in de lente van 2024 een nieuwe EP uit met muziek waarmee ze haar luisteraars aanmoedigt om eigen emoties te durven uiten, taboes te doorbreken en moeilijke onderwerpen aan te snijden. Een van die moeilijke onderwerpen is nog altijd de ziekte Alzheimer.


Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag lanceert Luka de single ‘Need You In The Light’, waarin ze een ode brengt aan haar inmiddels overleden ‘bomma’. “Naast de ode gaat het nummer over mijn ervaringen tijdens die moeilijke periode’, vertelt Luka. “Er kon dus geen geschiktere dag zijn als 21 september: Wereld Alzheimer Dag, dit vond ik erg belangrijk.”


Persoonlijk verhaal 

Voor veel jongeren is dementie een ver-van-mijn-bed show, maar als je weet dat maar liefst 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen dementie krijgt is dat toch heel confronterend. “Het komt dus bijna in elke familie voor en zo ook in de mijne. Omdat mijn ouders vaak in het buitenland zaten, bracht ik veel tijd door met mijnbomma en bompa (Mat & Jan). We hebben veel hilarische momenten gekend want mijn bomma was van nature een hele grappige. Zo lachten we vaak met fratsen die ze uithaalde en ondanks haar Alzheimer werd ze er niet minder grappig op. In een later stadium vond ze haar woorden maar moelijker en moeilijker…al vond ik dit niet altijd nodig. Aanwezigheid en samen zijn was vaak al genoeg. Het ergste vond ik dat het leek alsof ze zich machteloos voelde en vaak moest ze huilen maar ze kon niet meer zeggen waarom ze huilde. Daarover gaat mijn song, want voor mij was het zeer pijnlijk om mijn bomma steeds een beetje meer te verliezen. Maar ik ben wel blij dat ze me nog heel lang heeft herkend, later misschien niet meer bij naam maar je zag wél dat ik iemand was die ze herkende”, getuigt de zangeres.

 

Hugo Sigal

Vanaf vandaag neemt Luka ook de rol van meter/ambassadrice van Stichting Alzheimer Onderzoek op zich. Die rol vervult ze samen met Hugo Sigal, die zijn taak als peter van de organisatie al langer behartigt.

Ga naar de inhoud