fbpx

Megaboete voor oneerlijke oogarts

Megaboete voor oneerlijke oogarts

Foto van op de rechtbank.

Megaboete voor oneerlijke oogarts

Een oogarts uit Genk heeft een regeling getroffen met het gerecht, de fiscus en een reeks gedupeerden voor fraude en valsheid in geschrifte. De man betaalt een megaboete van 837.000 euro. Dat melden de kranten Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

 

De bal ging een viertal jaren geleden aan het rollen toen een patiënt van de arts met een klacht naar het ziekenfonds stapte. Bij de klager werden implantaten aangebracht. De ingreep gebeurt bij mensen die last hebben van cataract of staar. Ook worden ze als alternatief gebruikt voor onder andere een laserbehandeling.

 

Het onderzoek wees uit dat de arts de patiënt een tussenkomst van het ziekenfonds in de kosten beloofde, maar dat bleek niet het geval te zijn. Het ziekenfonds komt alleen tussen bij een diagnose van cataract, niet voor andere behandelingen. Blijkbaar had de oogarts zijn patiënten die belangrijke informatie niet verteld of was hij niet duidelijk genoeg in zijn uitleg.

 

Maar er was meer niet pluis. Zette de oogarts de patiënten op het verkeerde been over de tussenkomst van het ziekenfonds, dan rekende hij hen ook nog eens de volle prijs aan voor implantaten die hij gratis had gekregen van zijn leverancier. Deze laatste stak de oogarts geregeld gratis exemplaren toe omdat de arts een goede klant was.

 

Omdat er heel wat klachten waren over de werkwijze van de oogarts, startte het Limburgse gerecht een onderzoek op naar de handel en wandel van de oogarts. Bij de man werden 92 goudstaven aangetroffen. De edele metalen kreeg hij na het gerechtelijk onderzoek terug omdat niets erop wees dat de goudstaven iets te maken hebben met de strafbare feiten.

 

Uiteindelijk betaalt de man de gedupeerden 23.000 euro, het gerecht int een boete van 126.000 euro en de fiscus haalt bijna 600.000 euro op.

Ga naar de inhoud