Het ministerie van Volksgezondheid wil de nodige maatregelen nemen om gehoorschade bij de Nederlandse bevolking te voorkomen. Dat schrijft NOS.nl. De aanleiding hiervoor zijn de resultaten uit het recente onderzoek van Rotterdam waaruit blijkt dat 1 op de 7 kinderen tussen 9 en 11 jaar kampen met beginnend gehoorverlies.
Deze week nog liet componist Stephen Emmer weten dat hij last heeft van tinnitus. Iets waar volgens hem in de muziekwereld nog te veel taboe op rust. Heel wat muzikanten met tinnitus zijn namelijk bang om daardoor hun job te verliezen. “Ik schat dat zeker een derde van een gemiddeld orkest – ook de toporkesten – er last van heeft”, zegt hij in een artikel op NOS.nl. “Hoewel dat niet hoeft te betekenen dat ze daardoor minder goed hun werk kunnen doen. Ik maakte mijn beste muziek toen ik al tinnitus had. ” Zo ontving Stephen in 2020 nog de Buma Oeuvre Award.
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid wil nu deze gehoorproblemen aanpakken. Het advies volgt morgen.
Nog geen geneesmiddel
Er bestaat nog steeds geen geneesmiddel tegen tinnitus. Volgens Stephen is dat omdat de farmaceutische industrie vindt dat er niet genoeg mensen zijn die het nodig hebben. “Terwijl een kwart tot de helft van de jongeren er risico op loopt. Die uitspraak van de farmaceutische industrie is achterhaald”, aldus Stephen.
Geef Ooronderzoek Gehoor
Stephen Emmers is niet de enige die pleit voor meer onderzoek naar gehoor. René van der Heijden is voorzitter van het Oorfonds. Dit fonds richtte hij samen met zijn team op om oorproblemen aan te pakken. Met de campagne ‘Geef Ooronderzoek Gehoor’ vragen ze zo onder andere aandacht voor meer wetenschappelijk onderzoek naar oplossingen. René lijdt zelf aan de ooraandoening DFNA9. Dankzij onderzoek is daar nu een medicijn voor gevonden. “Daardoor heb ik meer hoop dat mijn kinderen deze erfelijke doofheid niet zullen krijgen”, laat hij weten.
‘Leer er maar mee leven’
René: “30 tot 50 procent van de mensen hoort slecht door erfelijkheid.” En daar is spijtig genoeg geen behandeling voor. “De huisarts stuurt je naar de audicien, of je moet er maar mee leren leven, is vaak de boodschap. Dat vind ik heel gek”, zegt Van der Heijden.
Schaamte
Ook René merkt dat er nog een taboe is op gehoorproblemen. Zelf werk hij op de marketing- en communicatieafdeling van NOS. “Ook in de mediawereld – en ook in andere bedrijfstakken – is er nog heel veel schaamte rond gehoorproblemen. Als je vertelt dat je serieus gehoorverlies hebt, ben je al afgeschreven. Het wordt ook geassocieerd met oud zijn, terwijl er juist ook veel jongeren met gehoorproblemen zijn”, sluit hij af.
Bron: NOS.nl ,telegraaf.nl