Je hebt het misschien al zien passeren: Erik Van Looy die met een dichtgeknepen oog aan tafel zat bij ‘Villa Sporza’. De reden daarvoor was een gescheurde netvlies. Wat zijn de gevolgen en hoe kan je het laten behandelen? Wij zetten de belangrijkste informatie op een rijtje.
1. Het doet geen pijn
Hoewel je dit waarschijnlijk niet zou verwachten, voel je geen pijn op het moment dat je netvlies scheurt. Daardoor wachten heel wat patiënten te lang voor ze contact opnemen met hun arts. Bovendien doen ook de verschijnselen of gevolgen van zo’n scheurtje, zoals netvliesloslating, gaan pijn. Je ziet dan flitsen of vlekken, maar voelt hier niets bij.
2. Het kan leiden tot blindheid
Een scheurtje in je netvlies kan leiden tot netvliesloslating. Wie netvliesloslating niet op tijd laat behandelen, kan zelfs slechtziend of blind worden aan dat oog. Bespreek dus tijdig met je oogarts of een operatie nodig is, en zo ja, welke het meest geschikt is. Er zijn namelijk verschillende manieren om het losgelaten netvlies te opereren. De arts zal dan bepalen welke het meest geschikt is voor jouw situatie.
3. Het kan leiden tot netvliesloslating
Wanneer er een scheurtje in je netvlies komt, kan er daardoor ook vocht in terechtkomen. Dit noemt men ook wel een netvliesloslating of ablatio retinae. Iets anders dan een netvliesloslating, is glasvochtloslating. Dit is het natuurlijke proces waarbij inkrimping van een geleiachtige structuur (het glasvocht) binnen het oog optreedt. Het kan bij iedereen gebeuren en slechts in weinig gevallen kan het leiden tot scheurtjes in het netvlies op netvliesloslating.
De klachten die je ervaart bij een scheur in het netvlies, zijn eigenlijk het gevolg van:
– een glasvochtloslating, zoals lichtflitsen en bewegende vlekken zien
– een glasvochtloslating, zoals bewegende donkere slierten of een donkere waas zien
– een netvliesloslating, zoals een donkere schaduw aan de zijkant zien
4. De arts kan het waarnemen
De arts kan je netvlies onderzoeken. Hiervoor gebruikt hij een driespiegelcontactglas nadat hij je oog heeft verdoofd met oogdruppels. Het speciale glas heeft verschillende kleine spiegeltjes waarmee de oogarts het netvlies tot in de uiterste hoekjes kan bekijken.
5. Het kan met laser worden behandeld
Wanneer een netvliesloslating nog niet heeft plaatsgevonden, kan het netvlies behandeld worden met een laserbehandeling. Hierbij brengt de arts een aantal brandpuntjes rondom de netvliesscheurtjes aan. Na een paar dagen komen er littekens op die plaatsen en is het netvlies ‘vastgelast’ op zijn onderlaag. Dit vermindert de kans dat het netvlies op deze plaatsen zal loskomen.
6. Ook behandelingen zonder laser zijn mogelijk
Glasvochtoperatie (vitrectomie)
Vitrectomie betekent letterlijk: ‘verwijderen van glasvocht’. Dit is de meest voorkomende operatie bij netvliesloslating. De operatie in verschillende stappen:
- Verwijderen van glasvocht uit het oog
- Toevoegen van speciale vloeistof om de netvlies op zijn plaats te drukken
- Laseren van de netvlies (waardoor er kleine littekens ontstaan rond het scheurtje in de netvlies).
- Verwijderen van vloeistof zie stap 2) uit het oog en er gas, lucht of olie aan toevoegen
- Verwijderen van olie na een paar maanden (gas en lucht verdwijnen vanzelf uit het oog)
Soms wordt een vitrectomie gecombineerd met het aanbrengen van een bandje (cerclage) rond het oog.
Een bandje om het oog (cerclage/plombe)
Bij deze operatie doet de oogarts een kunststof bandje (cerclage) rond het oog. Dit bandje wordt een beetje aangetrokken, waardoor het netvlies wat insnoert. Het glasvocht trekt dan niet meer zo aan het netvlies. De operatie in verschillende stappen:
- Plaatsen van een kunststof bandje (cerclage) rond het oog
- Prikken van een gaatje in de oogbol (daardoor kan het vocht onder het netvlies weglopen)
- Toevoegen van een extra stukje kunststof (plombe) op de plek van het netvliesscheurtje
- Spuiten van lucht af gals in de oogbol (niet altijd)
Bron: oogfonds.nl, oogziekenhuis.nl, antwerpretina.be, HLN.be