fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe technologie van videobril kan duizeligheid nog beter behandelen

Nieuwe technologie van videobril kan duizeligheid nog beter behandelen

Videobril meting

Nieuwe technologie van videobril kan duizeligheid nog beter behandelen

CATEGORIEËN

Het Imeldaziekenhuis kan voortaan mensen met duizeligheid nog beter behandelen. De oorzaak hiervan kan beter worden achterhaald door het gebruik van een Virtual Reality-bril. In deze bril zit een camera die de ogen filmt. Het beeld van de ogen wordt meteen weergegeven op een groot beeldscherm, waardoor de oogbewegingen goed zichtbaar zijn.

Duizeligheid komt vaak voor en heeft een behoorlijke invloed op de kwaliteit van ons leven. Het stellen van een juiste diagnose vormt soms een uitdaging, net omdat er verschillende delen van ons lichaam bijdragen tot een goed evenwicht.

“Zo zeg ik vaak aan de patiënten dat je voor een goed evenwicht nood hebt aan een samenwerking tussen de evenwichtsorgaantjes, de ogen, een goede spierkracht en gevoel in de benen en alerte hersenen. Als één van deze systemen minder goed werken, kan je duizelig of instabiel worden,” zegt neus-keel-oogarts Nathalie Peeters van het Imeldaziekenhuis.

Skibril

Neus-keel-oorartsen kijken de werking na van de evenwichtsorgaantjes, waarvan we er twee hebben, één aan elke zijde van het oor. Naast een uitgebreide bevraging over het soort duizelig gevoel, doen ze tijdens een raadpleging een klinisch nazicht. De artsen kijken hierbij veel naar de ogen, omdat deze kunnen gaan schokken als er een evenwichtsprobleem is. Om deze oogschokken beter te analyseren, maken de neus-keel-oorartsen van het Imeldaziekenhuis sinds kort gebruik van de video-oculoscopie of videobril. “We zetten een soort ‘skibril’ op bij de patiënt en vragen om de ogen goed open te houden. In deze bril zit een camera die de ogen filmt. Het beeld van de ogen wordt meteen weergegeven op een groot beeldscherm, waardoor we de oogbewegingen goed kunnen bekijken. Dit helpt enorm bij het stellen van een juiste diagnose” vertelt dokter Nathalie Peeters.

Geen waterproef

Naast het klinisch onderzoek met de videobril meten of kwantificeren zij ook de functie van de evenwichtsorganen, dat wil zeggen ze kijken na hoe goed het linker- ten opzichte van het rechter evenwichtsorgaantje werkt. Vroeger (en nu ook nog steeds) werd dit gedaan met behulp van de ‘waterproeven’ of calorische proeven, waarbij er water in het oor wordt gebracht wat een prikkeling van het evenwichtsorgaan veroorzaakt.

Samenwerken

Door een uitgebreide bevraging van de klachten te combineren met deze hoogtechnologische onderzoekstechnieken, kunnen de neus-keel-oorartsen in Bonheiden een nauwgezette diagnose stellen en de patiënten nog beter behandelen. “Dankzij een goede samenwerking met de dienst Fysische geneeskunde en revalidatie en de kinesisten hier werkzaam, alsook met de neurologen, proberen we duizeligheidsproblemen zo goed mogelijk te behandelen,” sluit dokter Peeters af.

Ga naar de inhoud