fbpx

Ondanks tumor in beide ogen wint Zoë (18) korfbaltitel in Ahoy: ‘Ik heb ermee leren omgaan’

Ondanks tumor in beide ogen wint Zoë (18) korfbaltitel in Ahoy: ‘Ik heb ermee leren omgaan’

Zoë is een echte doorzetter. © Pavel Danilyuk via Pexels.

Ondanks tumor in beide ogen wint Zoë (18) korfbaltitel in Ahoy: ‘Ik heb ermee leren omgaan’

De Nederlandse Zoë Kraaijeveld werd gisteren landskampioen zaalkorfbal in het Rotterdamse Ahoy. Nog straffer is dat ze dat deed met een beperkt zicht, door een tumor in beide ogen. “Ik heb leren leven en sporten met een beperking,” vertelt ze aan het Nederlandse dagblad AD.nl.Ondanks haar beperkte zicht wist ze toch, samen met haar tweelingzus Bo en haar teamgenoten van PKC/Vertom A1, de korfbaltitel te halen. Amper een jaar oud was ze toen in beide ogen een tumor werd ontdekt. Het gaat specifiek om retinoblastoom, een kanker op haar beide netvliezen. Haar linkeroog kon niet meer hersteld worden en is dus vervangen door een kunstoog. In haar rechteroog heeft Zoë nog maar voor 20 à 30 procent zicht. “Als kind kreeg ik chemokuren om uitzaaiingen te bestrijden en later ook radiotherapie om de tumor in mijn rechteroog te bestralen,” legt ze uit. “Omdat ik nog zo jong was, herinner ik me er niet meer alles van. Mijn rechteroog bleef door de jaren heen op hetzelfde peil,” voegt ze eraan toe.


Kans op blindheid

Haar moeder Yvonne vertelt dat sporten voor Zoë niet zonder risico’s is: “Er is een kans dat het verslechtert. Omdat haar bloedvatwanden heel dun zijn, is er een kans op bloeding. Wanneer die op de verkeerde plek plaatsvind, zou Zoë blind kunnen worden. Ook Zoë zelf is zich maar al te bewust van deze gevaren: “Het gebeurde eens dat ik tijdens een wedstrijd met mijn hoofd tegen de grond botste en daardoor een lichte hersenschudding opliep. Gelukkig was er niets aan mijn zicht veranderd, maar ik leef toch steeds met een risico,” legt ze uit. Ook bij de match tegen Ahoy wist Zoë dat ze voorzichtig moest zijn. “Er was een opstapje bij het oplopen naar het veld. Omdat ik als eerste mocht oplopen, had ik dus ook op voorhand veel schrik dat ik zou vallen. Dat is gelukkig niet gebeurd,” aldus Zoë.


Doorzetter

Ondanks dat de tumor haar leven beperkt, zet Zoë toch door om de dingen te doen die ze wil doen. “Ik merk wel dat veel mensen naar me opkijken en zich afvragen hoe ik dit doe. Mijn doel is het hoogst haalbare realiseren: in de Korfbal League spelen.”
Haar tweelingzus zegt dat ze vindt dat Zoë meer doorzettingsvermogen heeft dan zichzelf. “We lijken in geen enkel opzicht op elkaar: ons uiterlijk is anders, en ook ons karakter. Zoë is een grotere doorzetter dan ik ben.”Bron: ad.nl, pkc-korfbal.nl

Ga naar de inhoud