fbpx

Ook Opwijk helpt kinderen om beter te leren lezen

Ook Opwijk helpt kinderen om beter te leren lezen

Een groep kinderen die deelnemen aan het project Leeshelden

Ook Opwijk helpt kinderen om beter te leren lezen

In het project ‘Leeshelden’ gaan kinderen van het tweede en derde leerjaar, die moeite hebben met lezen, spelenderwijs om met Nederlandse teksten. Wekelijks komen ze samen in een bibliotheek om boeken te lezen en deze creatief te bespreken. Ook de gemeente Opwijk neemt nu deel.


Leeshelden vond dit jaar plaats in de bibliotheken van Affligem, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Haacht-Boortmeerbeek, Herne, Kortenberg, Londerzeel, Machelen-Diegem, Meise, Opwijk, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Tervuren, Tremelo, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem. “De bibliotheek van Opwijk werkt voor Leeshelden samen met 6 scholen. Er zijn vier groepen van een vijftal kinderen actief”, zegt Jan Couck, schepen van Cultuur van Opwijk.

Kwaliteit

“De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Zeker in de Vlaamse Rand is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kunnen lezen. Dat helpt hen op school en in hun latere beroepsleven. Leeshelden is een goed initiatief dat inspeelt op het wegwerken van taalachterstand bij kinderen”, benadrukt Gunther Coppens, gedeputeerde van Vlaams karakter en Onderwijs.

Interactief

Wekelijks komen de ‘leeshelden’ samen in de bibliotheek om boeken te lezen die speciaal voor hen werden geselecteerd. Ze bespreken, samen met een gevormde vrijwilliger, het verhaal, spelen spelletjes, bouwen, acteren, verzinnen of laten hun creativiteit de vrije loop tijdens knutselactiviteiten. Het is dus geen gewone leesclub maar het zijn interactieve momenten die van lezen een heel avontuur maken.

Een groep kinderen die deelnemen aan het project Leeshelden
Ga naar de inhoud