fbpx

Rood-groen-kleurenblindheid: zien mensen met deze aandoening alleen grijswaarden?

Rood-groen-kleurenblindheid: zien mensen met deze aandoening alleen grijswaarden?

Verkeerslichten die op rood staan

Rood-groen-kleurenblindheid: zien mensen met deze aandoening alleen grijswaarden?

Van mensen met kleurenblindheid wordt weleens beweerd dat ze alleen grijswaarden zien. Klopt die stelling wel? Het Nederlandse blad Kijk schreef het onderstaande artikel dat meer duidelijkheid biedt over de leefwereld van kleurenblinden (auteur Judith Neimeijer).


Veruit de meeste mensen die zichzelf kleurenblind noemen zijn niet ‘blind’ voor kleuren; ze zijn alleen niet goed in staat bepaalde kleuren te onderscheiden. In feite hebben ze een ‘kleurenzien-stoornis’. Dit is het gevolg van een mankement aan bepaalde kegeltjes, de lichtgevoelige cellen in het netvlies die ervoor zorgen dat we kleuren waar kunnen nemen. Die kegeltjes reageren op een bepaalde golflengte: rood, blauw of groen.

Aardbeien plukken

Volgens de Oogvereniging heeft één op de 12 mannen, tegenover één op de 250 vrouwen, een vorm van kleurenblindheid. Dat is best veel. Meestal is dit rood-groen-kleurenblindheid: de rode en/of groene kegeltjes werken niet optimaal. Het verschil tussen mannen en vrouwen ontstaat doordat de betrokken genen op het X-chromosoom liggen. In tegenstelling tot vrouwen hebben mannen één X-chromosoom, waardoor een mutatie in het betreffende gen direct leidt tot kleurenblindheid. Zo’n persoon ziet weinig of geen verschil tussen rood- en groentinten, want die krijgen allemaal een groen- of grijsachtig waas. Zo wordt aardbeien plukken, kleding combineren of beoordelen of je vlees gaar is een moeizaam klusje.

Landende straaljager

Maar het kan nog erger. Volgens NRC Handelsblad kwam in 1965 de militair Meinard Noothoven van Goor op de luchtmachtbasis Twente bijna in botsing met een landende straaljager. Omdat de onderste lamp van het verkeerslicht brandde, reed hij met zijn auto de startbaan op. Het vliegtuig miste hem rakelings. De oorzaak? De kleurenblinde militair had het onderste, rode stoplicht logischerwijs als groen geïnterpreteerd. Later richtte Noothoven van Goor het bureau Blind Color op, om ontwerpers, vormgevers en uitgevers erop te wijzen dat kleurenblinden geholpen zijn met dubbele aanwijzingen (bijvoorbeeld kleur én tekst) of met goed gekozen kleuren.

Verkeerslichten die op rood staan
Een zwart wit beeld van een verkeerslicht. Dit is hoe mensen met kleurenblindheid de kleuren van het licht kunnen interpreteren.
Mensen met kleurenblindheid zien grijswaarden.
Ga naar de inhoud