fbpx

Sid (13) met zeldzame oogaandoening is Belgisch judokampioen

Sid (13) met zeldzame oogaandoening is Belgisch judokampioen

Julie Vanluyten (links) werd Belgisch kampioene bij de U18 en Sid (rechts) werd Belgisch kampioen bij de U15. © IF/VDT

Sid (13) met zeldzame oogaandoening is Belgisch judokampioen

De dertienjarige Sid lijdt aan achromatopsie, een oogaandoening waardoor hij geen kleuren ziet en ook niet scherp of ver kan zien. Toch slaagde hij erin Belgisch kampioen judo te worden.


Sid Mathues uit Budingen mag zichzelf Belgisch judokampioen noemen. De jongen is niet alleen gepassioneerd door de sport, maar heeft ook nog eens meer moeite met het zien van de judomat dan zijn tegenstanders. Dat is te wijten aan de zeldzame oogaandoening achromatopsie, die slechts bij één op de 40 000 mensen voorkomt, waaronder Sid.


Diagnose

De diagnose van achromatopsie kwam er pas na talloze onderzoeken, drie jaar nadat bij Sid een ernstige vorm van nystagmus werd vastgesteld. Dit is een term voor ‘wiebel- of trilogen’. Hierbij maken de ogen oncontroleerbare trillende bewegingen.


Achromatopsie

Achromatopsie houdt in dat je geen kleuren kan zien en ook geen scherp of ver zicht hebt. De moeder van Sid, Barbara: “Dankzij het dragen van bruine lenzen kan hij wel beter licht verdragen. Door die aandoening is Sid voor 66 procent invalide en wettelijk is hij blind, want hij heeft een visus van een op tien.”


“Sid is voor 66 procent invalide en wettelijk is hij blind”

Barbara


Om het even duidelijker te maken: iemand met een goed zicht, heeft een visus van 1,0 of hoger. Wanneer je een visus van 0 hebt, ben je blind. Sid heeft een visus van 0,10 waardoor hij dicht aanleunt bij iemand die volledig blind is.


Passie

Toen Sid zeven jaar geleden bij JC Geetbets begon met judo, raakte hij meteen gepassioneerd. “We zagen al snel zagen heel wat vooruitgang in zijn kunnen. Hij traint maar liefst acht tot tien uur per week en heeft nog geen enkele training gemist omdat hij geen zin had,” vertelt zijn moeder. “Eigenlijk heeft hij voor zowat alles ondersteuning nodig, maar niet bij judo, omdat dit een sport is die vooral met gevoel te maken heeft,” voegt ze er aan toe.


“Eigenlijk heeft Sid voor zowat alles ondersteuning nodig, maar niet bij judo, omdat dit een sport is die vooral met gevoel te maken heeft”

Barbara, moeder van Sid


Al dat trainen heeft uiteindelijk zijn vruchten afgewerpt, want Sid behaalde de zilveren medaille op het provinciaal kampioenschap in zijn categorie, vervolgens werd hij Vlaams kampioen en ten slotte kreeg hij de titel van Belgisch kampioen.


Dutch Open

Zelf is hij dan ook terecht fier op zijn prestatie. “Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk die medaille beet had, en zeker omdat ik in januari ook al de Dutch Open in Eindhoven gewonnen heb,” vertelt hij. Ook zijn ouders zijn enorm trots op hun kampioen: “Voor ons is Sid geen winnaar, maar een overwinnaar”, zeggen glunderen ze.Bronnen: Nieuwsblad.be, oogartsen.nl

Ga naar de inhoud