fbpx

Slecht zicht en toch met de wagen rijden? “Onder voorwaarden”

Slecht zicht en toch met de wagen rijden? “Onder voorwaarden”

een man met een bril

Slecht zicht en toch met de wagen rijden? “Onder voorwaarden”

Wie een verminderd zicht heeft, kan in ons land onder bepaalde omstandigheden toch nog met de wagen rijden. Vias Institute staat in Vlaanderen en Brussel in voor de rijgeschiktheid van automobilisten en kan dus voorwaarden opleggen. 

 

Een automobilist verklaart bij het behalen van zijn of haar rijbewijs dat aan de medische voorwaarden wordt voldaan. Dat betekent dat de chauffeur automatisch verklaart dat hij of zij medisch geschikt is om te rijden. Vias Institute (het vroegere BIVV) kan echter in samenspraak met artsen beslissen of je nog geschikt bent om te rijden. “Dat gebeurt in vele gevallen met een diabetoloog, een neuroloog en een oogarts”, zegt Mark Tant, hoofd van de afdeling Cara (Centrum voor aanpassingen aan het rijden voor gehandicapte automobilisten) bij Vias.

Onomkeerbaar

Vias kan beslissen dat je onder bepaalde omstandigheden niet meer met de wagen mag rijden. Dat betekent echter niet dat de situatie niet onomkeerbaar is: “Door bepaalde medische ingrepen is het best mogelijk dat het zicht van de chauffeur verbetert. De automobilist is dan wel verplicht om bij ons een praktijkproef af te nemen, vergelijk het best met een praktisch rijexamen. Wie alsnog rijdt en geen rekening houdt met de beperkingen, riskeert een boete”, zegt Tant.

Alleen medisch

Vias Institute staat alleen in voor het medische luik. Het kan niet ‘zomaar’ rijbewijzen intrekken. “We leveren medische attesten af waarmee de chauffeur naar de gemeente gaat om het rijbewijs aan te passen naargelang de beperkingen. Een gemeente mag ons advies niet in twijfel trekken of ons advies weigeren”, aldus Tant. Hij zegt nog dat het in de praktijk meestal gaat (70 procent) over neurologische aandoeningen zoals hersenletsels of een stoornis in het zenuwstelsel. Ook MS of de Ziekte van Parkinson zijn gekende voorbeelden.

Ga naar de inhoud