fbpx

Sportcomplex Yannick Carrasco gastheer van BK padel voor dove en slechthorende spelers

Sportcomplex Yannick Carrasco gastheer van BK padel voor dove en slechthorende spelers

Wie een hoorapparaat draagt, speelt vals. © Tomasz Krawczyk via Unsplash

Sportcomplex Yannick Carrasco gastheer van BK padel voor dove en slechthorende spelers

Intussen een jaar geleden, opende YC5 de deuren. De naam van het complex verwijst naar de initialen en het rugnummer van Rode Duivel Yannick Carrasco. Hij nam mee het initiatief om de eerste verjaardag van het complex te vieren met een starttornooi voor het Belgisch kampioenschap voor dove en slechthorende padelspelers.


“Wie te goed hoort, mag niet meespelen.” Dat zegt Kurt Van Dam (45), secretaris van Belgian Deaf Padel Tour. Hij is zelf doof en speelt ook mee met het tornooi. De voorwaarden om mee te doen? De spelers moeten aangesloten zijn bij het BDC (Belgian Deaflympic Committee) via een sportclub voor doven en slechthorenden. Bovendien moeten ze een gehoorverlies van minimum 55 decibel hebben aan hun beste oor. Anders is het niet eerlijk tegenover andere spelers. Wie tijdens de wedstrijden een hoorapparaat draagt, speelt dus vals.


Padel zonder geluid

Omdat ze heel weinig tot niets horen, kunnen de spelers enkel via gebarentaal communiceren. Dat maakt het een stuk moeilijker om padel te spelen dan voor iemand die wel hoort. “We horen het natuurlijk niet wanneer de bal op de grond valt, dus we moeten vertrouwen op het visuele. Maar ons zicht is heel goed ontwikkeld, dus dat compenseert”, legt Kurt uit.


Trotse burgemeester

Het BK padel vindt plaats in Vilvoorde. De burgemeester, die zelf grote fan is van de sport, staat dan ook volledig achter het initiatief. “We mogen niet onderschatten wat voor een uitdaging het is om padel te spelen als je niets hoort. Het siert de initiatiefnemers – en Yannick Carrasco in het bijzonder – om het één jaar bestaan van YC5 te vieren door dove en slechthorende mensen de kans te bieden om te sporten. Het is en blijft belangrijk om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen, zeker mensen die kampen met een handicap. Zowel vanuit gezondheidsoogpunt als vanuit sociaal en sportief oogpunt is stad Vilvoorde bijzonder fier op dit initiatief”, aldus een gelukkige burgemeester”, laat hij weten.Bron: HLN.be

Ga naar de inhoud