fbpx

UV Equestrian zet UV-licht in tegen ziektes bij paarden

UV Equestrian zet UV-licht in tegen ziektes bij paarden

UV Equestrian richt zich eerst op de Duitse en Deense markt en wil daarna uitbreiden naar andere landen. © Rex Pickar via Unsplash

UV Equestrian zet UV-licht in tegen ziektes bij paarden

Het bedrijf UV Equestrian van Anders Samuelsen, CEO en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, verkoopt UV-lampen aan de paardenwereld. Dat schrijft de Nederlandse site horses.nl. Deze worden ingezet om bacteriën en virussen bij paarden te doden en op die manier ziektes tegen te gaan.


De Deense ruiter, paardentrainer en -handelaar Andreas Helgstrand slaat de handen in elkaar met Lars Seier Christensen en Anders Samuelsen van het bedrijf UV Equestrian. Het UV-licht zal worden ingezet in paardenstallen om bacteriën en virussen bij de dieren te vernietigen en zo de gezondheid van de dieren te verbeteren. Het bedrijf focust voornamelijk op de Deense en de Duitse markt, maar is van plan om later uit te breiden naar andere landen.


UV-C tegen virussen

Christensen en Samuelsen werken al langer samen aan UV-lampen tegen virussen. Hiervoor wordt er specifiek gebruikgemaakt van UV-C-stralen die micro-organismen, waaronder virussen, kunnen doden. Dit type UV-licht is namelijk sterk genoeg om het genetisch materiaal van ziektekiemen te vernietigen en op die manier te voorkomen dat ze zich verder kunnen ontwikkelen en verspreiden.


COVID-19

Door hun werking in strijd tegen virussen en epidemieën, werden deze lampen reeds op de markt gebracht aan het begin van de COVID-19-pandemie, onder andere door het bedrijf Signify, het vroegere Philips. Hellen van der Plas, CEO Signify Benelux: “UV-C-licht kan zorgen dat de lucht in een ruimte snel en efficiënt wordt gedesinfecteerd. Wanneer je ventileren combineert met desinfecteren, krijg je verse én schone lucht.”


Schadelijk

UV-C brengt ook mogelijke risico’s met zich mee. Zo kan dit type UV-licht schadelijk zijn voor de ogen en huid. Bovendien hebben sommige commerciële UV-C lampen een lagere intensiteit, waardoor een langere blootstelling nodig is om alle micro-organismen te kunnen doden. De overheid publiceerde een lijst van gecontroleerde en toegestane ventilatiezuiveringsapparaten tegen COVID-19.Bron: horses.nl, ap.be

Ga naar de inhoud