fbpx

Voor het eerst audiodescriptie bij matchen Rode Duivels

Voor het eerst audiodescriptie bij matchen Rode Duivels

Matchen van de Rode Duivels zijn vanaf november te volgen met audiodescriptie

Voor het eerst audiodescriptie bij matchen Rode Duivels

Goed nieuws voor blinde en slechtziende voetbalfanaten, want vanaf november zullen ze het WK voetbal kunnen volgen met audiodescriptie. Hierbij worden de kijkers voorzien van specifieke beschrijvingen van wat er zich afspeelt op beeld.

 

Vanaf november is er audiodescriptie beschikbaar bij matchen van de Rode Duivels, via het streamingplatform VRT MAX. In tegenstelling tot gewone voetbalcommentaar, geven vertellers hierbij een specifieke beschrijving van wat er visueel gebeurt zodat slechtziende kijkers toch goed kunnen volgen. De functie helpt mensen die niet (goed) zien om matchen van de Rode Duivels toch te volgen tot in detail. Wanneer een speler bijvoorbeeld een overtreding begaat, zoals hands of het geven van een tackle, zal nu via audiodescriptie een stem deze handeling duidelijk beschrijven. Twee ervaren audiobeschrijvers zullen deze taak op zich nemen.

 

Rode Duivels

De openbare omroep werkt hiervoor samen met Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Het agentschap zet zich in om het leven van mensen met een beperking makkelijker te maken door hun omgeving aan te passen of allerlei functies aan te bieden, zoals nu dus ook audiodescriptie bij matchen van de Rode Duivels.

 

De eerste WK-wedstrijd van de Rode Duivels gaat door op 23 november tegen Canada. Op 27 november spelen ze tegen Marokko en op 1 december tegen Kroatië.

Ga naar de inhoud