fbpx

“We kunnen kunstmatige traanklieren maken”

“We kunnen kunstmatige traanklieren maken”

Ook bij de bepaling van de kleur van onze ogen speelt de erfelijke pikorde.

“We kunnen kunstmatige traanklieren maken”

Nederlandse onderzoekers zijn erin geslaagd kunstmatige traanklieren te ontwikkelen. Een van die onderzoekers is Hans Clevers. “Een traanklier die niet meer werkt zouden we dan kunnen vernieuwen” vertelt hij in ‘Nieuwe Feiten’.

Het idee: kunstmatige traanklieren transplanteren. “We hebben een jaar of tien geleden ontdekt dat het mogelijk is om van kleine stukjes weefsel van mensen, kleine organen te kweken” vertelt onderzoeker van het Hubrecht Institute voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek Hans Clevers. Het orgaan dat dringend onderzoek nodig had: de traanklier. 

Problemen met traanklieren, het komt meer en meer voor. Veel mensen hebben last van droge ogen of andere irritaties aan het oog. Dat probleem zit vaak bij de traanklieren want die maken tranen aan. Het lastige is dat dit gezondheidsprobleem moeilijk te genezen is. Er bestaan ook weinig oplossingen voor. “Buiten oogdruppels en kunsttranen, kan er niet veel aan gedaan worden” vertelt Clevers.

Traanklieren kweken zou dus een effectieve oplossing kunnen betekenen. Clevers legt uit hoe zij te werk gaan in het laboratorium. “In een stukje weefsel zitten stamcellen. Die kunnen we actief maken. Als je dat van een stukje traanklierweefsel doet, krijg je traanklierstammen, die dan opnieuw traanklieren kunnen maken.” 

Op deze manier hopen de onderzoekers met de gekweekte traanklieren ze te kunnen transplanteren. “Een traanklier die niet meer werkt zouden we dan kunnen vernieuwen.”

Ga naar de inhoud