fbpx

Draadloze oortjes onder de kerstboom? Kijk uit voor namaak!

Draadloze oortjes onder de kerstboom? Kijk uit voor namaak!

Draadloze oortjes en smartphones

Draadloze oortjes onder de kerstboom? Kijk uit voor namaak!

Afgelopen jaar werd duidelijk dat accessoires voor smartphones van verschillende bekende merken volop worden nagemaakt. Het aantal van de in beslag genomen artikelen steeg met 70 procent (176.667 tegenover 104.934 in 2021). Daarnaast werden gevoelig meer nagemaakte accessoires voor smartphones in beslag genomen. Het gaat voornamelijk om draadloze oortjes en laders. De FOD Economie nam er in 2022 maar liefst 28.240 in beslag.
 

Kerstmis is in aantocht. De tijd van het jaar om cadeautjes te kopen. Maar let op dat er geen namaak onder de kerstboom belandt.


De Economische Inspectie van de overheidsdienst Economie draagt daartoe haar steentje bij. In 2022 werden tot nu toe al 176.667 namaakartikelen in beslag genomen met een totale waarde van ruim 4 miljoen euro. Dat is een stijging van ongeveer 70 procent ten opzichte van 2021 (104.934 stuks). De FOD Economie ontving in 2022 al 542 meldingen (ten opzichte van 519 het jaar voordien). In een honderdtal gevallen werd er overgegaan tot een controle waarbij er producten uit het economische verkeer werden genomen.


Draadloze oortjes

 

Het grotere aantal inbeslagnames ten opzichte van 2021 heeft onder meer te maken met de coronacrisis. Door de sluiting van bepaalde sectoren konden er op dat ogenblik immers geen controles plaatsvinden. Afgelopen jaar viel het de Economische Inspectie op dat toebehoren voor smartphones vaak worden nagemaakt. Draadloze oortjes van populaire merken zoals bijvoorbeeld Samsung, Apple of JBL werden opvallend vaak in beslag genomen. Die worden via verschillende kanalen verkocht: zowel in winkels en op straat, als via sociale media of online verkoopplatformen.


Techniek om controles te omzeilen

 

De Economische Inspectie ontdekte daarbij een nieuwe techniek om controles te omzeilen. De nagemaakte oortjes en laders werden namelijk dubbel verpakt: een eerste keer in de nagemaakte basisverpakking van het populaire merk. Daarover werd een tweede verpakking aangebracht zonder merk. Op die manier hopen verkopers van namaak een controle door te komen. Eens het product verkocht moet worden, in de winkel of online, wordt de buitenste verpakking verwijderd en krijg je het nagemaakte product te zien. Die manier van werken wijst erop dat er duidelijk sprake is van moedwillige verkoop van namaak. 


Geen zekerheid over kwaliteit en veiligheidsrisico

 

Wie dergelijke namaakaccessoires voor smartphones koopt, heeft geen enkele zekerheid over de kwaliteit van het product. Je maakt in dat geval ook geen aanspraak op de garantie als er zich defecten voordoen, en die zullen zeker voorkomen. Daarnaast bestaat er ook een ernstig veiligheidsrisico bij het gebruik van de accessoires.


Daarom koop je beter geen namaak

 

Namaak blijft een hardnekkig probleem. Namaak is niet alleen illegaal, namaakproducten zijn meestal van slechte kwaliteit en in bepaalde gevallen zelfs gevaarlijk. Denk maar aan de giftige stoffen in sommige nepparfums, de kortsluiting door een namaaksmartphone, of nog erger, speelgoed dat niet aan de veiligheidsnormen voldoet en waarvan kinderen het slachtoffer worden.


Maar vervalsingen kunnen je ook in de portemonnee treffen. Je geeft immers geld uit aan producten van slechte kwaliteit zonder enige garantie, en de kans bestaat dat je helemaal niets ontvangt omdat de producten niet verzonden worden of de douane ze onderschept.


Namaakproducten schaden daarnaast ook onze Belgische en Europese economie. Ze leiden tot illegale concurrentie voor de winkels en handelaars die met de verkoop van kwaliteitsproducten wel eerlijk hun boterham verdienen. Naar schatting kost namaak de Europese economie jaarlijks 60 miljard euro.

Ga naar de inhoud