fbpx

De vzw Swing 2000 prikkelt de oren en brengt The Blues naar scholen

De vzw Swing 2000 prikkelt de oren en brengt The Blues naar scholen

Leerlingen uit de Freinetschool De Muze in Haacht

De vzw Swing 2000 prikkelt de oren en brengt The Blues naar scholen

Het Swingfestival in Wespelaar (Haacht) komt verrassend uit de hoek. De zintuigen van de vijfde- en zesdejaarsleerlingen worden gestimuleerd door bluesworkshops onder de noemer ‘Blues in Schools’. Wij gingen een kijkje nemen in Freinetschool De Muze in Haacht.

 

De leerlingen werden er begeleid door rasmuzikanten Stef Paglia en Sven Bloemen. Na een streep geschiedenis over de oorsprong van de bluesmuziek, mochten de leerlingen de theorie omzetten in de praktijk. “Onze missie is het verspreiden van The Blues over een breed publiek. Dit project past perfect binnen het profiel van onze organisatie. Het is duidelijk dat we door middel van dit project een totaal andere doelgroep aanspreken die normaal niet of minder in aanraking komt met dit muziekgenre. We verbreden dus onze horizon”, zegt voorzitter Filip Le Roy.

Jamsessies

Volgens Le Roy en de coördinator van de school Marianne Ursi past Blues in Schools perfect in het schoolprogramma: “De kinderen vinden het erg plezierig om doen. Twee leeftijdsgroepen nemen deel, de kinderen van het overgangsjaar en de zesdejaars”, zegt Ursi. Le Roy voegt toe dat het project deel uitmaakt van het vak Muzikale Opleiding. Maar misschien zit er meer in: “Op ons bluesfestival dat dit jaar plaatsvindt tussen 19 en 21 augustus, organiseren we jamsessies. We willen met dit project de brug slaan tussen jongeren en ons festival. Dat betekent wanneer de kinderen goed genoeg zijn, ze de kans krijgen om bij ons te komen jammen.”

Niet alleen luisteren

De leerlingen kregen niet alleen theorie maar mochten onder begeleiding van Sven Bloemen en Stef Paglia zelf een nummer componeren en de tekst schrijven. “Niet alleen luisteren is belangrijk, we willen dat de kinderen het ook zelf uitproberen”, luidt het bij Le Roy. De instrumenten zoals een gitaar en slagwerk werden ter beschikking gesteld. Na een generale repetitie op de speelplaats, namen de leerlingen de proef op de som en mochten in een klaslokaal versterkt spelen.

Geen eindpunt

Voor dit schooljaar zit Blues in Schools erop. Er werden in het verleden al sessies en lessen gegeven in Basisschool Go! De Vleugel in Zaventem en kleuterschool PIT in Wespelaar. “Voor volgend schooljaar worden er nog meerdere sessies gepland in scholen binnen en buiten Haacht”, besluit Le Roy.

Skip to content