fbpx

Bevallen met zicht op zee: VR-bril kan mogelijk pijn verzachten

Bevallen met zicht op zee: VR-bril kan mogelijk pijn verzachten

In meerdere Nederlandse ziekenhuizen is het mogelijk om tijdens de bevalling een VR-bril te dragen. © Olivia Anne Snyder via Unsplash

Bevallen met zicht op zee: VR-bril kan mogelijk pijn verzachten

Wil je graag een kind, maar ben je bang voor de pijn die je zal voelen tijdens een bevalling? In heel wat Nederlandse ziekenhuizen is het mogelijk om met Virtual Reality te bevallen, wat ervoor zou zorgen dat je minder bezig bent met de pijn die je voelt.


In een aantal Nederlandse ziekenhuis wordt VR aangeboden om de vrouw tijdens haar bevalling ‘af te leiden’ van de pijn. Voor de duidelijkheid: de bril wordt niet gedragen tijdens het persen zelf, maar vlak ervoor of er na. Het is namelijk nog steeds belangrijk dat de moeder-in-spe niet té hard afgeleid wordt en zich nog voldoende kan concentreren op het bevallen. Daarom wordt de bril ook slechts zo’n vijftien minuten gedragen.


Samen met je partner kijken

Ook in enkele ziekenhuizen in België werd al met Virtual Reality geëxperimenteerd in de verloskamer. Daarbij waren de eerste reacties positief en was het zelfs mogelijk voor de vrouw om samen met de partner te ‘beleven’ wat er zich in de virtuele wereld afspeelt. De partner kon namelijk via een tablet mee volgen wat de vrouw te zien krijgt, wat voor beide als ontspanning kan zorgen voor of na een stressvol en spannend moment. Voor vrouwen die al een bevalling achter de rug hebben en hier erg van hebben afgezien, bleek het ook de moeite waard om uit te proberen (zie video hieronder).
In Nederland wordt de VR-bril nu in tien ziekenhuizen aangeboden, waaronder het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen, het Jeroen Bosch ziekenhuis in ‘s Hertogenbosch en het Medisch Centrum Leeuwarden. In andere verloskundigenpraktijken wordt het nu getest. Ook in België is een bevalling met VR al getest in het UZA, ZNA Middelheim en GZA Sint-Augustinus.Zou je het zelf willen proberen? Vraag dan zeker na bij jouw praktijk of het daar kan en wat de mogelijkheden zijn.Bronnen: andc.tv, vrt.be, hln.be, rtlnieuws.nl en libelle.nl

Ga naar de inhoud