fbpx

Dag van de Stilte in Landschapspark De Merode

Tal van activiteiten om te verstillen op kruising van provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Dag van de Stilte in Landschapspark De Merode

Verstillen in het de Merodegebied.

Dag van de Stilte in Landschapspark De Merode

In Landschapspark de Merode duurt de Dag van de Stilte niet één dag maar een gans weekend. Van vrijdagavond 27 tot en met zondag 29 oktober kan je genieten van een programma met een 20-tal activiteiten in volle natuur, op de boerderij, of op bijzondere erfgoedplekken op de kruising van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

 

Je wordt uitgenodigd om met al je zintuigen te genieten van al dit moois, een ideale manier om tot rust te komen. De activiteiten vinden plaats in Aarschot, Diest, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.


Op de laatste zondag van oktober gaat in heel Europa de wintertijd in: we draaien de wijzers van de klok met 1 uur terug. Wat als je die extra tijd zou gebruiken om ook zelf even stil te staan? Even geen deadlines, lawaai en gedoe aan je hoofd, maar de tijd nemen om te vertragen? Dit idee ligt aan de basis van de jaarlijkse campagne Dag van de Stilte van Waerbeke, die inmiddels bijval kent in heel Vlaanderen.


Stilteplekken

Landschapspark de Merode is met haar prachtige natuur tussen stilteplekken zoals de abdij van Averbode, bedevaartsoord Scherpenheuvel en de abdij van Tongerlo ook vandaag nog de ideale omgeving om te verstillen. Op die manier is hier de Dag van de Stilte ook een hedendaagse vertaling van een eeuwenoude traditie van onthaasting en stilte in het landschapspark.


“De Dag van de Stilte wordt elk jaar populairder,” weet Kathleen Helsen, voorzitter van Landschapspark de Merode. “Van de twintig activiteiten is nu al 1 op de 3 volzet. Het succes toont het groeiend maatschappelijk belang aan van stilstaan, ontmoeten en beleven in het dagelijks leven en hoe we dit vertalen binnen Landschapspark de Merode.”


Programma

Dat stilte beleven niet zomaar zwijgen is, merk je meteen aan het programma: yoga in de natuur, in het donker op ontdekking gaan naar bosgeluiden of van poëzie genieten langs de Grote Nete. Tijdens deze activiteiten ontmoet je zielsverwanten die net zoals jij op zoek zijn naar een moment van ontspanning en rust. Maar wist je trouwens dat ook dieren een geweldig effect kunnen hebben op ons welzijn? Je hebt kans om dit te ontdekken tussen ezels, paarden, schapen, geiten en… alpaca’s!


Tijdens de Dag van de Stilte weerklinkt vroegmiddeleeuwse zang onder ijzerzandstenen abdijgewelven. Maar evenzeer draaien de molenwieken en geniet je van prinselijke dreven. Je kan zelfs al liggend een kerkconcert meemaken.


Het volledige programma en inschrijven via deze link. Om het rustige karakter van de activiteiten te behouden zijn de plaatsen vaak beperkt en is inschrijven noodzakelijk.

Ga naar de inhoud