fbpx

HOREN OVER ZIEN: 11 podcasts over leven met een visuele beperking

HOREN OVER ZIEN: 11 podcasts over leven met een visuele beperking

11 inspirerende podcasts op Spotify over leven met een visuele beperking. © Sara Kurfeß via Unsplash

HOREN OVER ZIEN: 11 podcasts over leven met een visuele beperking

Wil je weten hoe je met een beperkt zicht het beste uit technologie kunt halen? Of zoek je inspirerende verhalen over het leven van een slechtziende? Wij zochten voor jou de interessantste podcasts uit. Veel luisterplezier!

 

1.

 

Deze podcast van de Oogvereniging geeft tips en handvaten van experten en ervaringsdeskundigen om te leven met een oogaandoening.

 

Iedere aflevering leert je iets bij over aandoeningen zoals glaucoom, retinopathie of een ooginfarct of -melanoom. Pakkende getuigenissen en een deskundige uitleg van experts helpen je daarbij op weg.

 

Daarnaast vind je in deze reeks ook praktische informatie over hoe je bijvoorbeeld de verlichting in je huis kan aanpassen aan je zicht of hoe je hulp kan krijgen bij het sporten met een visuele aandoening.

 

 

Een en al oog is te beluisteren op Spotify en podcastluisteren.nl.

 

2.

 

In deze Engelstalige podcast delen oogartsen Ben Young en Andrew Pouw hun kennis over oogheelkunde en de mogelijke behandelingen. De twee ontmoetten elkaar tijdens hun studentenleven aan de universiteit van Yale.


Iedere aflevering behandelen ze een ander topic en krijgen daarbij hulp van Amanda Redfern, neuro-oftalmoloog (oogarts die gespecialiseerd is in neurologische aandoeningen van het oog) aan het Moran Eye Center van de universiteit van Utah. Leuk weetje: ook haar leerden ze kennen tijdens hun studententijd aan Yale.

 

Eyes for ears is te beluisteren op Spotify en eyesforears.net.

 

3.

 

In deze podcast neemt Kenny Demulder je mee in zijn leven als blinde vader van twee kinderen. In iedere aflevering deelt hij handige tips en tricks en praktische informatie om je leven zonder zicht makkelijker te maken.

 

Vraag je je bijvoorbeeld af hoe de NMBS ASSIST-app werkt of hoe je de Apple agenda kan gebruiken of online boodschappen kunt doen? Dan is deze reeks, met zowel grappige als ontroerende verhalen, een aanrader voor jou.

 

Blinding-in is te beluisteren op Spotify.

 

4.

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat Tech touch over technologie, apps en hulpmiddelen voor blinde en slechtziende mensen. De makers van deze podcast hebben zelf een visuele beperking, waardoor ze zich makkelijk in de luisteraars kunnen inleven en uit ervaring hun beste tips kunnen meedelen.


Ben je bijvoorbeeld een heel sociaal persoon, maar vind je het moeilijk om sociaal contact te leggen met mensen in je buurt? Dan kan je app Hoplr je helpen. Of ga je niet graag naar de winkel omdat je aan de kassa moeite hebt met betalen? Via je smartphone kan dit nu veel simpeler. Of zoek je een manier om je veiliger te voelen in het verkeer? Daar kan de app OKO je mee helpen.

 

Tech touch is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Ben je op zoek naar inspirerende en vooral hoopgevende verhalen? Dan is deze podcast van Robbert Charoe echt iets voor jou. In iedere aflevering spreekt hij met straffe gasten die ondanks hun visuele beperking de moed niet opgeven.

 

Zo vertelt ex-militair en topsporter Danïel over een ernstig ongeluk tijdens een trainingsmissie, waarna hij volledig blind werd. Ondanks deze ernstige gebeurtenis, hoor je in deze aflevering hoe hij na het verliezen van zijn zicht toch terug de draad oppakt als topsporter.

 

In een andere aflevering hoor je zo ook het verhaal van Ruben. Na een jarenlange onverklaarbare hoofdpijn, bleek hij een hersentumor te hebben die hem blind maakte. Tijdens zijn revalidatie begon hij hout te bewerken en doet nu vrijwilligerswerk bij zeilvakanties.

 

 

Benieuwd naar meer? Blind vertrouwen Podcast is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Vind je dat blinde en slechtziende mensen te weinig informatie krijgen van experts? Dan is deze podcast de ideale oplossing. Pretletters bestaat uit interviews, afkomstig uit het maandelijkse radioprogramma PRETLETTERS op RTV1. Iedere episode behandelt relevante onderwerpen op een kritische manier.

 

Zo vertelt oogarts Bert van der Pol in de eerste aflevering over de dilemma’s waar de oogarts mee te maken kan krijgen. Die moet namelijk vaak moeilijke beslissingen nemen, samen met de patiënt. Voldoende informatie is cruciaal bij het maken van de juiste keuzes.

 

Een ander voorbeeld is de aflevering waarin Karin Hoefmans vertelt over haar ervaring met stemmen in alle discretie. In meerdere stembureaus in Nederland konden mensen met een visuele beperking stemmen met behulp van een stemmal. Daarbij wordt audio-ondersteuning gebruikt waarbij de kandidatenlijsten worden voorgelezen. Hoe je dat het best doet, hoor je in deze aflevering.

 

 

Pretletters is te beluisteren op Spotify , Apple Podcasts, podcast.standaard.be en pretletters.info.

Op zijn vijftiende werd Daan de Kort van de ene dag op de andere nagenoeg blind en stond zijn leven op z’n kop. Zelf bleef bleef hij niet bij de pakken zitten, en via deze podcast wil hij dan ook mensen met een visuele beperking aansporen om hun dromen na te jagen. In iedere aflevering gaat hij zo in gesprek met andere slechtziende of blinde mensen die positief in het leven staan. In deze unieke aflevering nam hij voor één keer niet de rol van de interviewer, maar wel van de geïnterviewde op zich.

 

Eyeopener is te beluisteren op Spotify, SoundCloud en Apple Podcasts.

 

8.

Kan je maar niet genoeg krijgen van inspirerende en persoonlijke verhalen? In deze show neemt Sander van Meerendonk je mee in zijn leven als blinde.

 

Zo hoor je onder meer hoe een rit in het openbaar vervoer is voor iemand die niets ziet, hoe naar het circus gaan met audiodescriptie verloopt en hoe een dagje Walibi en Efteling eruit ziet zonder beeld. Verder geeft Sander ook tips over hoe je als blind best kan studeren, alleen gaan wonen of op vakantie kan gaan.

 

Gestructureerde chaos is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, gestructureerde-chaos.nl en springcast.fm.

 

In Inclusive Careers gaat Marnix Kluiters in gesprek met mensen die ondanks hun beperking toch succesvol aan de slag zijn. Dit zijn precies de verhalen waar hij zelf behoefte aan had toen hij in 2014 het grootste deel van zijn zicht verloor. Luister mee en laat je inspireren.

 

Zo hoor je in deze aflevering hoe Meryem Bakirhan succesvol werkt op de afdeling ambtelijk secretariaat van de Rabobank. Ondanks haar beperkte zicht, wist ze een studie tot interieurarchitect af ronden zonder enig hulpmiddel.

 

Een andere aflevering vertelt het pakkende verhaal van Marko Molenaar. Artsen vertelden hem al heel jong dat hij op een bepaald moment blind zou worden. Omdat zijn moeder ook blind is, moedigde ze hem altijd aan om braille te leren, waardoor hij dit op zijn vierde al onder de knie had. Net voor zijn achttiende, werd hij volledig blind. Toch heeft hij nu een succesvolle baan bij het callcenter van KPN.

 

Een ander inspirerend verhaal is dat van Vincent van Itallie. Als ICT-professional werd zijn werkplaats plots ontoegankelijk door een update van het programma waar hij mee werkt. Daardoor moest hij zoeken naar een oplossing om zijn werkplek weer toegankelijk te maken. Deze aflevering geeft een goed inzicht in de mogelijkheden die er zijn om werkplekken aan te passen voor medewerkers met een beperking, zodat zij overal aan de slag kunnen gaan.

 

 

Inclusive careers is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud en podcastluisteren.nl.

DE BLINDE VINK is een podcast van Zorgradio RAZO Delft. Dit is een reeks met gevarieerde afleveringen en vooral veel gezelligheid. De vaste presentatoren zijn Jan van Os (slechtziend), Angèle Fontijn (slechtziend) en Lenny Tamerus (ziend). Een vaste gast is Henk de Blij (blind) en daarnaast hoor je ook uitleg van verschillende experts en ervaringsdeskundigen.

 

Luister in deze reeks onder andere naar verhalen over hoe je als blinde of slechtziende het best boodschappen kunt doen of een kerstdiner kunt organiseren.

 

DE BLINDE VINK is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en podcastzoeker.nl.

 

In De witte stok laten Sander Smale en Tatjana Wehrmann je horen waar zij als blinden letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen.

 

Met een afwisseling tussen korte en lange afleveringen, komen thema’s als acceptatie, mobiliteit, werk en opleiding, hobby’s, technologie en wet- en regelgeving aan bod in deze maandelijkse podcast.

 

Naast de persoonlijke ervaringen van Sander en Tatjana, hoor je verhalen van andere mensen die elk op hun eigen manier te maken hebben met een visuele beperking.

 

De Witte Stok is te beluisteren op Spotify en podcastluisteren.nl.

Bronnen: Spotify, Apple Podcasts, podcastluisteren.nl, uzleuven.be

Ga naar de inhoud