Draag je lenzen of een bril, maar gebruik je daarnaast ook een leesbril? Dan zijn multifocale lenzen iets voor jou. Deze lenzen bieden heel wat voordelen, zoals het niet meer moeten wisselen tussen twee brillen of geen last meer hebben van bewasemde brillenglazen.
1. Wat zijn multifocale lenzen?
Multifocale contactlenzen zijn lenzen waarmee je zowel van dichtbij als van veraf scherp kan zien. Daarom worden ze ook wel leeslenzen of lenzen met leesgedeelte genoemd. Ze bevatten met andere woorden meerdere sterktes die vloeiend in elkaar overlopen. Je ogen passen zich dan automatisch aan aan de afstand van je zicht. Zo zal je om de krant te lezen een andere sterkte gebruiken dan om bijvoorbeeld de ondertiteling op je televisiescherm te zien.
Er bestaat ook een multifocale bril, die van hetzelfde principe uitgaat.
2. Wat is het verschil tussen multifocaal, varifocaal en bifocaal?
Multifocale, varifocale en bifocale contactlenzen worden wel eens verward met elkaar. Hoewel multifocale en varifocale lenzen hetzelfde zijn, is er nog een verschil met de bifocale variant. Bifocale lenzen bestaan namelijk uit twee ringen, waarbij eentje de sterkte voor dichtbij regelt en de andere de sterkte voor veraf. Hierbij ligt de sterkte voor veraf in het midden van de lens.
Bij multi- en varifocale lenzen daarentegen is de lens boller in het midden en vlakt die af naar de zijkanten. Deze lenzen hebben een straffere sterkte in het midden die geleidelijk aan afneemt naar de randen toe.
3. Welke soorten multifocale lenzen zijn er?
Welk type multifocale lens het best bij je past, hangt af van een aantal factoren, zoals de aard van je oogafwijking en de gevoeligheid van je ogen. Wil je multifocale lenzen aanschaffen? Maak dan een afspraak bij de opticien. Wij lijsten alvast de verschillende soorten multifocale lenzen voor je op.
Zo kan je kiezen voor de multifocale daglenzen. Deze draag je één dag en gooi je daarna weg. Je hoeft ze dan ook niet te poetsen met lenzenvloeistof. Draag je al een multifocale bril en wil je af en toe afwisselen met lenzen? Dan zijn multifocale daglenzen de beste keuze voor jou.
Wil je je lenzen meerdere keren gebruiken, dan kan je kiezen voor multifocale maandlenzen. Die draag je één maand. Deze lenzen moet je wel iedere dag schoonmaken en bewaren in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Voor wie elke dag contactlenzen wil dragen, zijn maandlenzen de voordeligste optie.
Naast dag- en maandlenzen bestaan er ook multifocale weeklenzen. Deze draag je gedurende twee weken. Ze bieden een fijne middenweg tussen dag- en maandlenzen. Net als maandlenzen, poets je ze aan het einde van de dag en bewaar je ze in een doosje met lenzenvloeistof.
Ga je voor het eerst lenzen dragen? Dan zijn zachte multifocale lenzen de beste keuze voor wie voor de eerste keer lenzen draagt. Ze zijn gemaakt van flexibel en comfortabel materiaal waardoor je ogen er sneller aan wennen.
Harde multifocale lenzen daarentegen, worden speciaal op maat gemaakt en gaan een paar jaar mee. Dit soort lenzen zijn dus de meest duurzame optie en zijn alleen in de winkel verkrijgbaar.
Multifocale lenzen met cilinder, ook wel torische lenzen genoemd, zijn speciaal gemaakt voor mensen met een cilinderafwijking (astigmatisme).
Ten slotte kun je al dit soort lenzen nog kiezen uit een lens met een werking via het ‘center near’ of het ‘center distance’-principe.
4. Wanneer heb je ze nodig?
Bij ouderdomsverziendheid of presbyopie is het moeilijker om van dichtbij scherp te zien. Heel vervelend, want hierdoor wordt het lastiger om bijvoorbeeld een boek te lezen en het kan ook hoofdpijn met zich meebrengen. Het zorgt er ook voor dat je ogen minder snel kunnen schakelen tussen objecten van dichtbij en objecten van veraf (dat noemt men ook wel accommoderen). Je ogen hebben dus wat meer tijd nodig om scherp te stellen en hierbij kunnen multifocale lenzen helpen.
Wanneer je lijdt aan presbyopie, betekent dat niet dat je ogen achteruit zijn gegaan. Het is namelijk het gevolg van een stijvere ooglens. Hierdoor kan de sterkte van je ooglens zich dus minder goed aanpassen om op een bepaalde afstand scherp te kunnen zien.
5. Wat zijn de voordelen?
Multifocale lenzen hebben heel wat voordelen. Doordat ze mee bewegen met je ogen, zie je altijd scherp, ongeacht vanaf welke afstand en zelfs vanuit je ooghoeken. Waarom je beter kan kiezen voor lenzen in plaats van een bril? Je hebt nooit meer last van een beslagen bril of regenspetters op je brillenglazen. Bovendien zijn ze ook veel handiger om te sporten. Je hoeft niet meer te wisselen van bril naar leesbril en kan je bril zo ook niet kwijtraken. Ten slotte hoef je je ook geen zonnebril op sterkte meer aan te schaffen
6. Hoeveel kosten multifocale lenzen?
De prijs van multifocale lenzen hangt af van het type lens dat je wil. Je draagt bijvoorbeeld al multifocale maandlenzen vanaf €31,50 per maand. Multifocale daglenzen kosten zo’n €1,84 euro per dag.
7. Hoe lang duurt het voordat je gewend bent aan multifocale lenzen?
Normaal gezien duurt het een aantal weken voor je gewend bent aan het dragen van (nieuwe) lenzen. Het is dus belangrijk dat je nog even geduld hebt!
8. Hoeveel uur per dag mag je lenzen dragen?
Wie het gewoon is om lenzen te dragen, kan deze (maximaal!) 12 uur aanhouden. Wissel je het dragen van contactlenzen af met een bril, dan is het beter om de lenzen niet langer dan 8 uur per dag in te houden. De draagtijd is over het algemeen hetzelfde voor zachte lenzen en harde lenzen.
Belangrijk: doe je lenzen altijd uit voor je gaat slapen, tenzij je nachtlenzen draagt.
9. Kan je de lenzen gratis uitproberen?
Bij Pearle kun je de lenzen nu gratis uitproberen. Wil je multifocale lenzen aanschaffen? Maak dan eerst een afspraak met een Pearle contactlensspecialist. Die bekijkt welke lens het meest geschikt is voor jouw ogen en levensstijl. Deze afspraak ter waarde van 35 euro is tijdelijk gratis én je ontvangt er een gratis proefset multifocale lenzen en een starterskit vol tips bij. Zijn de lenzen niet naar wens? Dan krijg je gratis een nieuw setje proeflenzen om uit te proberen, net zolang tot ze perfect zitten en je helemaal tevreden bent.
Bron: pearle.be, plusonline.nl, coopervision.nl