fbpx

MUZIEK: Ed Sheeran pleegde dan toch geen plagiaat

MUZIEK: Ed Sheeran pleegde dan toch geen plagiaat

De rechtbank van New York oordeelde dat Ed Sheeran onschuldig is voor het plegen van plagiaat op het nummer van Marvin Gaye. © Stephen Lavoie via iRocktography.

MUZIEK: Ed Sheeran pleegde dan toch geen plagiaat

De New Yorkse rechtbank oordeelde dat Ed Sheeran dan toch onschuldig is voor het plegen van plagiaat met zijn hit “Thinking out loud”. Tijdens het proces haalde hij zijn gitaar boven en hij zou daarbij zelfs ook de openingszin van “Thinking out loud” hebben gezongen om aan te tonen dat deze beschuldiging onterecht is.


De Britse zanger Ed Sheeran werd beschuldigd van plagiaat omdat de melodie en het akkoordenschema van zijn hit “Thinking out Loud” bijna “hetzelfde” zou zijn als dat van  “Let’s get it on” van Marvin Gaye uit 1973. Om te bewijzen dat deze beschuldiging ongegrond is, speelde hij enkele akkoorden van zijn nummer en zou daarbij volgens de Britse openbare omroep BBC ook het openingsvers van het nummer hebben gezongen. En met succes, want de jury verklaarde hem onschuldig.


Aanklacht tegen Ed Sheeran

De erfgenamen van de Ed Townsend, de schrijver van “Let’s Get It On” van Marvin Gaye, meenden de melodie en het ritme van dit nummer te herkennen in dat van Ed Sheeran. Ze dienden daarom een klacht in tegen Ed Sheeran wegens een inbreuk op het auteursrecht en eisten daarbij een schadevergoeding van zo’n 90 miljoen euro. De zaak liep al sinds 2018 en nu, 5 jaar later is er dus eindelijk een uitspraak. Het proces liep zes dagen en de jury had na drie uur het verdict klaar dat luidde dat Sheeran geen plagiaat pleegde.


“Veel liedjes bevatten vergelijkbare akkoorden. Je kan ‘Let it be’ makkelijk switchen naar ‘No woman no cry'”

– Britse zanger Ed Sheeran


“Ik ben van mening dat de meeste popsongs gebaseerd zijn op bouwstenen die al honderden jaren vrij beschikbaar zijn”, probeerde Sheeran zich sterk te maken in zijn verdediging. “Veel liedjes bestaan uit vergelijkbare akkoorden. Je kan “Let it be” makkelijk naar “No woman no cry” switchen.”


Belediging voor werk als songwriter

Bij het verlaten van de rechtbank, bedankt de zanger de jury en deelde nog mee dat het hem zeer hard trof dat hij ervan beschuldigd werd iemands nummer te stelen ‘terwijl we zoveel werk steken in onze broodwinning’ (hiermee sprak hij in naam van alle songwriters).

Tijdens het proces maakte hij al duidelijk dat hij zou stoppen met zijn zangcarrière als hij schuldig zou worden bevonden. Hij zei ook dat hij zich beledigd voelde dat zijn werk als songwriter ‘op deze manier werd geminimaliseerd’. Goed nieuws voor de fans van Sheeran dat hij nu blijft zingen.


Nieuw album

De zanger voelde zich zo opgelucht na het winnen van de zaak, dat hij de dag erna al een nieuw album prijsgeeft. Dat schrijft het Nieuwsblad. “Ik heb dit album gemaakt als een manier om de dingen die zich in mijn hoofd afspelen te begrijpen, en ik ben er enorm fier op,” zegt de Britse zanger.


“Ik schreef dit album om mijn gedachten op een rijtje te zetten”

– Britse zanger Ed Sheeran


“Sinds ik vanochtend wakker werd, voel ik me een pak lichter. Lichter omdat het album de wijde wereld is ingestuurd en lichter omdat mensen zich er op zo’n diep en betekenisvol niveau mee verbinden,” aldus Sheeran.Bronnen: vrt.be, standaard.be, nieuwsblad.be, nos.nl, demorgen.be, hln.be

Ga naar de inhoud