fbpx

Record Store Day: focus op stijging in verkoop fysieke muziek

Record Store Day: focus op stijging in verkoop fysieke muziek

Mensen kopen meer fysieke muziek, en dan vooral lp's. © Mitchel Lensink via Unsplash.

Record Store Day: focus op stijging in verkoop fysieke muziek

Vandaag is het Record Store Day. Deze focust dit jaar op de duidelijke stijging in de verkoop van fysieke muziekHoewel er minder cd’s worden verkocht, lijken vinyl – of langspeelplaten het dus niet slecht te doen.  Dat schrijft de Nederlandse krant de Volkskrant. 

 

Record Store Day is een internationaal georganiseerde feestdag, waarop wereldwijd de platenwinkels en -labels activiteiten organiseren om de branche te in de belangstelling te zetten. Ieder jaar doen zo’n 700 onafhankelijke platenwinkels in de Verenigde Staten mee, samen met enkele honderden platenwinkels uit de rest van de wereld. Dit jaar ligt de focus op Record Store Day vooral op de verkoop van vinyl.

 

Grotere omzet dan cd’s

Van de 53,9 miljoen euro die wordt omgezet bij de verkoop van fysieke geluidsdragers, komt 37 miljoen van vinyl. Met andere woorden: dat is ruim twee derde. Vinyl- of langspeelplaten, ook wel lp’s (lp staat voor long play) of elpee’s genoemd, worden meer verkocht dan cd’s.

 

Populariteit vinyl

Hoewel deze platen midden jaren ’80 door de opkomst van de cd steeds minder populair waren bij het publiek, blijken deze nu dus net meer geliefd te zijn. Van alle mogelijkheden bij het kopen van fysieke muziek, maken langspeelplaten namelijk het grootste deel van de omzet uit. Cd’s daarentegen, kennen zelfs een daling in het aantal verkochte exemplaren.

 

Hiphop en dancescenes

Na een periode van verloren interesse in muziekplaten, kende vinyl sinds het begin van de jaren 2010 terug een groeiende populariteit. Dat is onder meer te danken aan de heropleving van vinyl in de hiphop en dancescenes

 

Scratching en beat juggling

Dj’s gebruiken een lp of maxisingle als muziekinstrument om te scratchen en voor ‘beat juggling’.
Scratching (of scrubbing) is een dj-techniek waarbij een vinylplaat heen en weer wordt bewogen om een geluid te creëren dat klinkt alsof de plaats ‘gekrast’ wordt.
Beat juggling is dan weer een andere dj-techniek, waarmee de muziekmaker nieuwe composities in elkaar knutselt door meerdere geluidsfragmenten door elkaar te mixen (en zo met andere woorden te ‘jongleren’ met de beats).
Ook bij verzamelaars van rock, pop en piratenmuziek is er meer interesse in vinyplaten. Verschillende bedrijven produceren nog steeds lp’s en veel artiesten brengen ook weer nieuwe albums op vinyl uit.

 

 

 

Bron: volkskrant.nl, recordstoreday.com

Ga naar de inhoud