fbpx

Trend op TikTok: sped-up remixen met hoge stem

Trend op TikTok: sped-up remixen met hoge stem

Versnelde muziek met verhoogde stemmen zijn razend populair op TikTok. © Solen Feyissa via Unsplash

Trend op TikTok: sped-up remixen met hoge stem

Wie actief is op TikTok of kinderen heeft die de app gebruiken, heeft het ongetwijfeld al voorbij zien komen: versnelde liedjes met een hoge stem, ofwel de sped-up trend. Waarom dit zo populair is? Volgens sommigen houdt het de aandacht van jonge TikTok-gebruikers, die bij trage nummers sneller verloren gaat.


Versnelde muziek is razend populair op het sociale mediaplatform TikTok. Toch is deze trend niet helemaal nieuw. Al sinds eind jaren ’90 bestaat er nightcore muziek, een genre waarbij men het originele lied bewerkt door de toonhoogte te verhogen en het met 35 procent te versnellen. De Noorse duo Nightcore, bestaande uit de dj’s Thomas S. Nilsen en Steffen Ojala Søderholm, wordt gezien als de pioniers van dit genre.


Nightcore

Voor een schoolproject werkten de dj’s van Nightcore rond een nummer waarbij ze een piepende zangstem tegen een song van 170 beats per minuut versnelden. Hun hele album, waarvan alle nummers een hoge en versnelde stem bevatten, raakte wereldwijd bekend. Nightcore werd populair op YouTube en daarna ook in de popmuziek met onder andere artiesten als Charlie XCX.


Wednesday en Lady Gaga

Deze trend draait vooral om het bewerken van nummers en er wordt dan ook vooral gebruikgemaakt van oude liedjes. Zo werd de Netflix-serie Wednesday plots enorm populair, waar ook talloze TikTokgebruikers op inspeelden. Zo ging de scène waarin hoofdrolspeelster Jenna Ortega danst, viraal op TikTok, alleen niet op het lied in de serie, maar wel op een versnelde versie van het lied ‘Bloody Mary’ van Lady Gaga, dat van 2011 dateert. Popster Lady Gaga was zelf zo enthousiast over de nieuwe versie van haar lied, dat ze ook zelf een video postte waarin ze het dansje en de looks nabootst.Bronnen: demorgen.be, nytimes.com

Ga naar de inhoud