fbpx

Wil je nieuwe tv kopen? 4 aandachtspunten helpen bij je keuze

Vragen over geluid, multimedia, je woonruimte en het frame van het toestel

Wil je nieuwe tv kopen? 4 aandachtspunten helpen bij je keuze

televisie

Wil je nieuwe tv kopen? 4 aandachtspunten helpen bij je keuze

Bij de aankoop van een nieuwe televisie moet je rekening houden met een aantal zaken. Hoe groot wil je dat je tv is? Hoe groot is je woonruimte waar hij moet komen? Welke functies moet het toestel hebben? Hoe belangrijk is de beeld-en geluidskwaliteit? Stuk voor stuk criteria die je moet afwegen bij een geslaagde aankoop.

 

In je favoriete elektrozaak vallen de televisies vaak snel op. Ze nemen dan ook heel veel ruimte in en de beelden van de verschillende programma’s flitsen door de zaak. Nog een geluk dat het geluid van het merendeel van de toestellen uitstaat.


Afstand tussen tv en zetel

De grote tv’s spreken wel eens tot de verbeelding, maar zijn ze wel geschikt voor jouw woonruimte? Een te grote televisie in een kleine living werkt immers niet.


Bij het bepalen van de afstand van je televisie tot de zetel moet je een regel in acht nemen: je meet het diagonaal van het tv-scherm en vermenigvuldigt dat cijfer met een factor 2 tot 2,5. Het resultaat van de berekening is de afstand die je minimaal moet respecteren tussen de tv en je zetel wil je comfortabel tv kijken.


Beeld en geluid

Iedereen wil kwalitatief beeld en geluid voor zijn/haar tv. De keuze van de beeldkwaliteit is een persoonlijke zaak. De ene houdt meer van warme beelden, de andere van killere varianten. 


De ingebouwde luidsprekers leveren dan weer een bepaalde kwaliteit die voor de ene voldoende is, maar voor de andere kan tegenvallen. Behoor je tot deze laatste groep, dan schaf je je best nog een set aparte speakers aan of een extern soundsysteem. Deze extra features zijn gebouwd om je een ultieme geluidskwaliteit te bieden die doorgaans beter is dan wat je krijgt bij de ingebouwde luidsprekers.


Multimedia

Voorts stel je je best ook de vraag welke multimedia je wil hebben op je tv. Een moderne smart-tv heeft toegang tot bijvoorbeeld Netflix, Videoland en Disney+. Ga na wat je echt nodig hebt, en stem je aankoop daar op af.


Frame

En ten slotte is er nog het frame van je televisie. Een tv is naar onze bescheiden mening niet meteen het mooiste toestel in je interieur. Let op de breedte en de kleur van het frame van je tv. Hoe smaller dat kader rond je tv is, des te eleganter het toestel er doorgaans uitziet. Brede frames geven televisies al gauw een onbehouwen uitzicht. Ook de kleur van het frame kan een belangrijke rol spelen bij het uitzicht van je tv in de woonkamer. De zwarte kleur heeft onze voorkeur op de grijze.


Veel succes!

Ga naar de inhoud