fbpx

William (28) liet zijn oogbollen tatoeëren: dit zijn de mogelijke risico’s

William (28) liet zijn oogbollen tatoeëren: dit zijn de mogelijke risico’s

Je kan blind worden wanneer een oogtatoeage niet op de juiste manier gebeurt. © Allef Vinicius via Unsplash

William (28) liet zijn oogbollen tatoeëren: dit zijn de mogelijke risico’s

Heb je wel eens iemand zo vol tattoo’s zien staan dat zelfs zijn ogen getatoeëerd waren? Het kan, want William (28) is zo’n tattoo-fan dat hij ook zijn oogbollen zwart liet kleuren. Uiteraard is deze ingreep niet zonder risico’s.


Voor William zijn tattoo’s het belangrijkste in zijn leven. Zo belangrijk zelfs, dat hij begin dit jaar het vliegtuig naar Madrid nam om zelfs zijn oogbollen te laten tatoeëren. ‘Ik wist dat ik helemaal onder de tattoos wilde komen te zitten. Welke baan ik dan nog kan krijgen, pak ik gewoon aan. De tattoos waren voor mij het belangrijkste’, zegt hij in een interview voor het Nederlandse vrouwenblad Linda.


Veilig?

Ondanks de risico’s die deze tattoo inhouden, is er bij William niets misgegaan. Hij benadrukt dat je hier goed over moet nadenken en zeker moet zijn dat je dit op de juiste plaats laat doen. ‘Het is niet een tattoo die je overal kunt laten doen. Er gaat veel aan vooraf en het duurt dan ook even voordat je zo’n tattoo echt kunt laten zetten. Er zijn namelijk maar een paar goede artiesten die dit veilig en goed kunnen doen’, vertelt hij.


Risico’s en permanente schade

Zoals verwacht, is het laten injecteren van inkt in je oog niet zonder risico’s. Je ogen kunnen namelijk infecteren en je zicht kan afnemen of je kan helemaal blind worden. Als de tatoeëerder te dicht bij het netvlies komt, kan hij permanente schade aanrichten. De naald moet precies 0,3 mm in de onderste laag van het hoornvlies worden gebracht. Wanneer de naald te diep zit, is dit schadelijk en als de naald niet diep genoeg gaat, verdwijnt de kleur.


Mislukte pogingen

Niet iedereen heeft zoveel ‘geluk’ als William. Zo liet de Anaya Peterson drie jaar geleden haar oogbollen paars en blauw tatoeëren, maar na een jaar werd ze geleidelijk aan blind. Ook het Canadese model Catt Gallinger liet haar ene oogbol paars inkleuren door haar toenmalige vriend, maar dat liep helemaal mis. Haar oog begon op te zwellen en haar zicht is afgenomen. Ze moest ook een operatie ondergaan waarbij de hard geworden inkt uit haar oog werd verwijderd.


Trend

Het tatoeëren van oogbollen werd ‘populair’ na de veroordeling van Jason Barnum acht jaar geleden. Hij werd toen veroordeeld voor 22 jaar cel wegens poging tot moord en het plegen van overvallen. Zijn angstaanjagende uiterlijk zou de strafmaat hebben beïnvloed.


Verbod

Wegens de risico’s die deze tattoo met zich meebrengt, wil de regering van de deelstaat New South Wales een wettelijk verbod.

Onder andere Michael Steiner, oogarts en voorzitter van de Australian Society of Ophthalmologists, zei dat hij dit een “verschrikkelijk concept” vindt: “Het oog is zo’n waardevol orgaan, je rommelt er niet mee. Het houdt zoveel risico’s in en kan zelfs detectie van de pancreasziekte belemmeren.” Hij is dan ook van mening dat deze praktijk verboden moet worden.Bronnen: linda.nl, oudersenzo.nl, demorgen.be, nieuwsblad.be, vice.com, huffpost.com, smh.com

Ga naar de inhoud