fbpx

Zo gebruik je felle kleuren in je interieur

Zo gebruik je felle kleuren in je interieur

Wie liever geen felle kleuren op zijn muur schildert, kan ook kiezen voor gekleurde accessoires om het interieur op te fleuren. © David Pisnoy

Zo gebruik je felle kleuren in je interieur

Hoewel veel mensen kiezen voor een neutraal interieur in wit of beige, adviseert kleurenconsulente Florence Van Damme van Paintfactory om te durven spelen met kleur. “Zo onderscheid je je van de rest,” aldus Florence.


Wit is populair bij de klant. Het brengt immers rust, iets waar we steeds meer nood aan hebben. Ook eucalyptusgroen, zachte pastels en zandkleuren hebben veel succes in de keuken, of perzikoranje en het laguneblauw in de slaapkamer. “Nochtans kunnen ook fellere kleuren een effect van rust creëren, zolang je ze maar juist combineert”, zegt Florence. Daarom raadt de consulente aan om voor wit te kiezen als hoofdkleur en aan de hand van felle kleuren accenten te leggen in je interieur.


De juiste kleur

Maar hoe vind je die nu, de perfecte kleur? Volgens de consulente zijn er een aantal zaken waar je zeker aan moet denken: “Kleuren kiezen in de winkel is volgens mij geen goed idee. Een kleur kan er namelijk heel anders uitzien op de locatie zelf. Alleen al de oriëntatie van een ruimte, namelijk of die noord- of zuidgericht is, kan een grote invloed hebben op de kleurbeleving. Het is ook aan te raden om de kleuren zowel in daglicht als ‘s avonds bij kunstlicht te bekijken. Donkere kleuren geven een intiem gevoel en maken een ruimte kleiner of laten een plafond of muur naar je toe komen, terwijl lichte kleuren de ruimte juist opentrekken”, vertelt ze.


Hoeveel kleuren?

Natuurlijk kan je niet heel je huis in één kleur verven. Hoeveel kleuren kies je dan best? Florence: “Ik beperk het aantal kleuren in een woning tot drie, maximaal vier kleuren. Daarbij zijn kleurtinten niet inbegrepen.”
Wat je dan in welke kleur verft? Het advies luidt dat je de muur achter de zetel in de living en de muur achter het bed makkelijk in dezelfde kleur kan verven. “Ook deuren en plinten voorzie ik meestal van dezelfde kleur. Vaak worden die gewoon meegeschilderd in de kleur van de muur. Al kunnen witte deuren, plinten en witte lambrisering een in kleur geschilderd herenhuis net dat extra cachet geven. Alles hangt af van de ruimte natuurlijk”, voegt ze eraan toe.


Spelen met kleur

Voor een muur met een raam zal je dan weer niet snel je verfkwast vuil moeten maken, want die gebruik je best voor de muur daar tegenover, waar het licht op schijnt.
Florence: “Verder kun je ook een leuk kleurenspel creëren door met gradaties te werken. Zo kan je de muur bijvoorbeeld in een pastelrood schilderen en dan de lambrisering of een deur in een warmer rood zetten. Ook door met de glansgraad te spelen, kan je subtiele kleurnuances realiseren. Verder zijn ook contrasten tof. Hiervoor zijn complementaire kleuren ideaal. Denk maar aan een oranje zetel voor een blauwe muur.”


Niet op de muur

Het is ook belangrijk om na te denken welke accessoires er in je interieur staan en hoe je deze met elkaar kan combineren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een bloempot in dezelfde kleur als je muur te gebruiken, of groene tinten op je muur te zetten, die passen bij enkele fleurige kamerplantjes. Ten slotte kan je ook met een tapijt of kleurrijke vaas de boel opfleuren. “Wie liever geen kleur op de muren zet, kan wel kleur in het interieur brengen met accessoires. Ik denk daarbij aan een toffe salontafel, een leuk tapijt, of kleiner: kadertjes of vazen in een felle kleur”, legt Florence uit.


Kleur verbindt

Wist je dat een hoofdkleur die alle ruimtes in de woning samenbrengt, rust brengt in huis? “Zo kan je bijvoorbeeld een open keuken in zacht groen schilderen en de aan de keuken aanpalende muur in de living ook in die groentint verven”, zegt de kleurenconsultente.


Slaapkamer of toilet

Florence: “Niet veel mensen durven te experimenteren met kleur. De tijd dat elke kamer een ander kleur kreeg, zien we niet vaak meer. Al moeten eigenaars ook wel eens gek kunnen doen. De perfecte ruimtes daarvoor zijn het toilet of de slaapkamer. Die zijn ideaal voor gedurfde kleurencombinaties. Ook winkels en horeca lenen zich uitstekend om te experimenteren met kleuren. Soms willen klanten datzelfde wauw-effect bij zich thuis, maar in een bar of restaurant vertoef je maar eventjes, terwijl het bij je thuis al gauw te druk kan zijn.”

Ga naar de inhoud