fbpx

Vrienden Der Blinden kon vorig jaar op heel wat inkomsten uit legaten rekenen

Deze inkomstenbron leverde ruim 11 miljoen euro op

Vrienden Der Blinden kon vorig jaar op heel wat inkomsten uit legaten rekenen

Vrienden Der Blinden.

Vrienden Der Blinden kon vorig jaar op heel wat inkomsten uit legaten rekenen

De Vrienden der Blinden kon in 2022 op heel wat steun rekenen uit testamenten. Volgens berekeningen van Hogeschool Gent (HOGent) kreeg de organisatie meer dan 11 miljoen euro uit legaten.


De gezondheidszorg, meer in het bijzonder de zorg voor mensen met een beperking, kan sinds de coronapandemie op meer steun rekenen uit testamenten.


Via zijn Legatenbarometer onderzoekt HOGENT in opdracht van testament.be de inkomsten uit legaten voor goede doelen. Jaar na jaar toont deze een positieve trend aan. Gemiddeld bedragen de inkomsten uit legaten 18 procent van de totale bedrijfsinkomsten van goede doelen. Voor vele goede doelen zijn deze werkingsmiddelen cruciaal voor de verderzetting van hun missie. Voor de Vrienden Der Blinden is dat mensen met een visuele beperking ondersteunen (blindengeleidehonden, hulpmateriaal, educatie,..). 


Top 5

In 2022 kon de Stichting tegen Kanker op meer dan 25 miljoen euro rekenen afkomstig van legaten. De top 3 wordt vervolledigd door Kom Op Tegen Kanker (19 miljoen euro) en Artsen Zonder Grenzen (15 miljoen euro). Op plaats vier staat de organisatie Vrienden Der Blinden die in 2022 kon rekenen op ruim 11 miljoen euro uit legaten.


De grootste uitdaging in Vlaanderen is nog altijd om mensen in beweging te krijgen om na de gewijzigde regelgeving hun duo-legaat (In het testament wordt een last opgelegd aan de liefdadigheidsinstelling om alle successierechten te betalen, ook die van de verre verwant). te herbekijken en eventueel te herschrijven. Immers, wanneer dit niet gebeurt zal het goede doel in veel gevallen in Vlaanderen het duo-legaat moeten weigeren. Ter compensatie kwam er in Vlaanderen voor goede doelen een nultarief. Daardoor betalen goede doelen sinds 2021 geen erfbelasting meer wanneer ze een legaat ontvangen. Als erflater kan je op die manier in Vlaanderen méér nalaten aan projecten die je zelf kiest en belangrijk vindt. Je gift via testament gaat immers 100% naar het goede doel.

Ga naar de inhoud