fbpx

17de eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens bleek bijziend te zijn

17de eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens bleek bijziend te zijn

Een olieschilderij van de wetenschapper Christiaan Huygens door Caspar Netscher. © ROB KOOPMAN (afbeelding bijgesneden)

17de eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens bleek bijziend te zijn

Uit recent gepubliceerd onderzoek in Royal society journal of the history of science blijkt dat de gerenommeerde 17de eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens bijziend was.

Wie was Christiaan Huygens?

- De Nederlander Christiaan Huygens is geboren in Den Haag op 14 april 1629 en stierf op 8 juli 1695.
- Hij was een belangrijk wis-,natuur-, sterrenkundige en uitvinder en was daarmee één van de internationaal leidende figuren van de zeventiende-eeuwse wetenschap. In 1666 werd hij zelfs de eerste directeur van de Franse Wetenschappelijke Academie.
- Als sterrenkundige sleep hij zijn eigen telescopen. Met zo'n zelfgebouwde telescoop ontdekte hij toen de ring rond de planeet Saturnus en ook en de Saturnusmaan Titan. Verder is hij onder meer uitvinder van het slingeruurwerk en staat ook de revolutionaire golftheorie van het licht op zijn naam

 

Bijziendheid

Hoewel Huygens met zijn telescoop de ring rond Saturnus ontdekte, bleken zijn telescopen niet scherp te zijn. Uit onderzoek van de Leidse astronoom Alexander Pietrow blijkt de reden hiervoor te zijn dat Huygens zélf niet scherp zag: hij was namelijk bijziend.
Hoewel zijn myopie (bijziendheid) effect had op de werking van de telescopen die hij maakte, had hij er zelf waarschijnlijk niet veel last van. Een bril met sterkte -1,5 zou blijkbaar al voldoende voor hem zijn geweest om niet meer wazig te zien.

 

 

Biografie Christiaan en Constantijn Huygens

Waarom hij zich dan niet gewoon een bril aanschafte? Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam, schreef samen met zijn partner Charlotte Lemmens een biografie over de levens van Christiaan Huygens en zijn vader Constantijn.
Volgens Charlotte Lemmens is de kans groot dat hij zelf niet wist dat hij een bril nodig had. In die tijd waren er immers geen bioscopen, televisies of auto’s waar je goed scherp zicht voor nodig hebt.

 

 

 

Bron: ad.nl, canonvannederland.nl, libris.nlroyalsocietypublishing.org

Ga naar de inhoud