fbpx

App helpt blinden en slechtzienden veilig oversteken

App helpt blinden en slechtzienden veilig oversteken

Vrienden Der Blinden.

App helpt blinden en slechtzienden veilig oversteken

Een nieuwe Antwerpse app helpt blinden en slechtzienden veilig over te steken. Dat stelde ook Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) vast in Antwerpen. De ontwikkeling van de OKO-app gebeurde door het bedrijf AYES en wordt binnenkort uitgerold in een proefproject in de stad Antwerpen.

  

Het proefproject past in het Plan Samenleven van de minister, waarbinnen Antwerpen mentorstad is voor toegankelijkheid. Bart Somers: “In Vlaanderen zijn 200.000 mensen slechtziend en 10.000 mensen blind. Als minister van Gelijke Kansen span ik mij in om Vlaanderen meer toegankelijk te maken. De OKO-app die ik vandaag zag in Antwerpen is een goed initiatief”.

 

Toegankelijkheid

 

Het plan werd in oktober vorig jaar gelanceerd en bundelt 24 concrete acties waar lokale besturen mee aan de slag kunnen en financiering voor kunnen krijgen. Een van deze actie is de ontwikkeling van een lokaal actieplan Integrale Toegankelijkheid. Dit houdt in dat de stad werk maakt om toegankelijk te zijn voor iedereen. Dit door parken aan te leggen op een rolstoelvriendelijke manier en door rekening te houden met onder andere slechtzienden en blinden bij de bouw of renovatie van een publiek toegankelijk gebouw.

 

Antwerps proefproject

 

Om de toegankelijkheid van blinden en slechtzienden te verbeteren, werkt de stad Antwerpen samen met de jonge Antwerpse start-up AYES die gemeenschappelijke doelstellingen rond toegankelijkheid hanteert. Tijdens een proefperiode van 6 maanden, zal de software ‘OKO’, ontwikkeld door AYES, actief worden uitgerold door de stad Antwerpen om blinden en slechtzienden te assisteren bij het navigeren op straat.

 

Evalueren

 

Antwerpse Schepen van Innovatie, Erica Caluwaerts is alvast zeer tevreden over de samenwerking. “Tijdens de proefperiode worden met ondersteuning van de stad 92 licenties van de OKO-app gratis ter beschikking gesteld aan Antwerpenaren met een visuele beperking. Met dit proefproject willen de stad en AYES het effect en gebruik van de app evalueren.”

Ga naar de inhoud