fbpx

Clara geselecteerd voor PhD Cup met onderzoek naar werking van logopedie bij transgender vrouwen

Stem een van de moeilijkste hindernissen

Clara geselecteerd voor PhD Cup met onderzoek naar werking van logopedie bij transgender vrouwen

Clara geselecteerd voor PhD Cup met onderzoek naar werking van logopedie bij transgender vrouwen

Voor vele transgender personen is de stem een missend puzzelstuk binnen hun transitie. Clara Leyns doctoreerde over het onderwerp aan de universiteit. Nu is Leyns een van de zestien kandidaten voor de Vlaamse PhD Cup 2023, een wedstrijd voor kersverse doctors.

 

Clara Leyns (zij/haar, °1995) onderzocht tijdens haar doctoraat aan UGent de effectiviteit van logopedie bij transgender vrouwen. De voorbije 4 jaar schreef ze 10 papers, ontving ze 4 (inter)nationale awards en deed ze een onderzoeksverblijf in Zweden.


Ze helpt transgender personen een stem te vinden die past bij hun genderidentiteit, niet alleen via onderzoek, maar ook als logopedist in de stemkliniek van UZ Gent.


LEES OOK: Meisjes winnen scriptieprijs


Een moeilijke hindernis

 

“In het transitieproces van een transgender vrouw is de stem een van de moeilijkste hindernissen. Tien sessies logopedie kunnen ervoor zorgen dat ze vrouwelijker waargenomen worden, niet alleen door zichzelf, maar ook door luisteraars. Op die manier krijgen ze meer zelfvertrouwen om hun stem dagdagelijks te gebruiken”, zegt Clara Leyns.


Toenemende polarisering

 

Rond genderidentiteit is de afgelopen jaren heel veel te doen. De gemoederen bij deze maatschappelijke evolutie raken dan ook geregeld verhit.  “Gezondheidszorg voor transgender personen wordt in vraag gesteld. De toenemende polarisering in onze maatschappij toont dat we meer data nodig hebben om de nood voor transgenderzorg te versterken en wachtlijsten te verminderen. Effectiviteitsstudies binnen deze doelgroep zijn daarom noodzakelijk”, vertelt de doctor.


Sensibiliseren

 

Leyns heeft een duidelijke drijfveer om het publiek te informeren. “Ik wil het publiek sensibiliseren over de impact van iemand verkeerd aanspreken. Met een beetje empathie kunnen we zoveel mensen laten zijn wie ze willen zijn. Daarnaast is de drempel om logopedie te starten nog steeds aanwezig bij transgender personen en moet dit zorgpad toegankelijker worden.”


PhD Cup

 

Leyns is met haar onderzoek geselecteerd voor de Vlaamse PhD Cup 2023, een pitchwedstrijd voor kersverse doctors georganiseerd door SciMingo vzw. Een tienkoppige jury selecteerde zestien kandidaten, waaronder dus Clara Leyns. De selectiejury bestond uit Ilse Boeren (Eos Wetenschap), Arnaud Zonderman (SciMingo vzw) en Jonge Academie-leden Jeroen Van Schependom (VUB), Laura Vandenbosch (KU Leuven), Tom Van der Stocken (VUB), Rose Bruffaerts (UAntwerpen), Michelle Plusquin (UHasselt), Sven Rogge (UGent), Dave De ruysscher (VUB – Tilburg University) en Lynda Grine (ex-UGent – Rode Kruis).


Vorige winnaars

 

Vorig jaar won sportwetenschapper Eline Lievens (UGent – FWO) de Vlaamse PhD Cup. Ze won zowel de publieksprijs als de juryprijs met de pijnloze techniek die ze op punt zette om spiervezels bij atleten te meten. In 2020 won Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) zowel de jury- als de publieksprijs de Vlaamse PhD Cup. Als oogheelkundige werkt hij aan een oplossing om mensen met een hoornvlies-aandoening hun zicht terug te geven.


Apotheose

 

De apotheose van de PhD Cup 2023 volgt op 19 oktober. Die avond beklimmen de uiteindelijke acht finalisten (er is voorafgaand nog een schifting, de halve finale) de bühne van het Vaudeville Theater in Brussel. Onder het toeziend ogen van een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) strijden ze voor de hoofdprijs: een voucher voor de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een uitnodiging om een videocollege op te nemen voor de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press.

Ga naar de inhoud