fbpx

De dove mannetjesmug en de strijd tegen malaria

Duitse en Britse wetenschappers publiceren bevindingen in wetenschappelijk tijdschrift

De dove mannetjesmug en de strijd tegen malaria

mug

De dove mannetjesmug en de strijd tegen malaria

Het gehoor (jawel, muggen kunnen horen) van een mannetjesmug manipuleren kan mogelijk helpen in de strijd tegen ziektes zoals malaria. Dat beweren Duitse en Britse onderzoekers. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

 

In een zwerm van duizenden muggen gaan mannelijke soortgenoten op zoek naar een geschikte partner. Duitse en Britse onderzoekers willen weten hoe dat in zijn werk gaat, en hoe dat contact tussen vrouwelijke en mannelijke muggen kan tegengegaan worden.

 

De vorsers zijn gefocust op de malariamug, bij ons bekend als het insect dat jaarlijks heel wat mensenlevens kost. Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat vrouwelijke muggen op een andere geluidsfrequentie klapperen met hun vleugels, en hierdoor konden gedetecteerd worden door de mannetjesmuggen die het molecuul octopamine dragen. Deze stof is voor de mannetjesmug cruciaal om een partner te detecteren.

 

Sommige insecticiden hinderen dat moleculair proces. Dat is al gebleken bij teken en mijten. Intussen vond er een eerste beloftevolle test plaats. De octopaminehuishouding bij de mannetjesmuggen werd wel degelijk verstoord. Verwacht wordt dat de insecticiden de mannetjesmuggen kunnen verhinderen om zich voort te planten, en zo kunnen bijdragen aan de bestrijding van ernstige ziektes zoals malaria.

 

Bron: Nature Communications. 

Ga naar de inhoud