fbpx

Goud helpt tegen bedampte brilglazen

Goud helpt tegen bedampte brilglazen

Brilglazen

Goud helpt tegen bedampte brilglazen

Tijdens de coronapandemie konden brildragers erover meepraten. Doordat je een mondkapje moest dragen, bedampten je brilglazen. Of een broeierig café binnenstappen wanneer het buiten kouder is. Ook van dat. Nu is er blijkbaar een manier om dat bedampen van je brilglazen tegen te gaan. Hoe? Met goud! Tot die conclusie komen enkele Zwitserse onderzoekers.

 

Wat hebben die vorsers van  dan wel gedaan? Wel, ze ontwikkelden een gouden nanocoating die glas verwarmt door een grote hoeveelheid infrarode straling te absorberen. De 10 nm dunne (erg dun) coating plaatst goud tussen lagen titaniumoxide, die niet alleen het verwarmingseffect versterken door breking, maar ook het goud beschermen tegen slijtage. Het ontwerp leidt ook niet tot oververhitting bij warm weer, omdat het voorkomt dat straling er niet door geraakt.


Wat moet dat kosten? 


Wat moet dat allemaal dan wel niet kosten, al dat goud? Volgens de onderzoekers is het helemaal niet duur omdat de gebruikte hoeveelheid goud erg beperkt is en 12 keer dunner is dan gemiddeld bladgoud.


Andere toepassingen


Voor de ontwikkeling is dan wel een octrooi aangevraagd, vooralsnog staan de ontwikkelaars van brilglazen niet in de rij om deze techniek te gebruiken. Maar blijkbaar zouden andere toepassingen ook mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld het verminderen van damp op je autoruit. 


Kortom, een ontwikkeling om in het oog te houden.


Bron: Engadget.

Ga naar de inhoud