Het aantal bijziende kinderen neemt wereldwijd toe. Volgens verschillende internationale studies zal tegen 2050 iets meer dan de helft van de wereldbevolking bijziend zijn. De oorzaken liggen voor de hand: te veel gebruik van schermen en te weinig in de verte kijken.
De Londense oogarts Ali Nouraeinejad maakte de afgelopen jaren verschillende berekeningen over het aantal mensen dat bijziend zullen zijn binnen een kleine 30 jaar. Volgens de arts zouden tegen 2050 iets minder dan 5 miljard mensen bijziend zijn. Door de nog steeds stijgende wereldbevolking zou dat cijfer overeenkomen met 52% van de wereldbevolking.
De oorzaken zijn al langer bekend. We zitten met z’n allen te veel voor de computer en kijken doorgaans te veel televisie. Hierdoor zouden we te veel en te dicht bij schermen zitten en te weinig in de verte kijken (buitenshuis). Dat kan een vervorming van de oogbol veroorzaken. Hoe komt dat? Om voorwerpen dichtbij scherp te stellen zal de oogbol zich vervormen. Doen we dat scherpstellen te dicht en te vaak, dan kan je oogbol structureel vervormen en treedt er bijziendheid op. Natuurlijk mogen we de erfelijke factoren niet uit het oog verliezen of iemand al dan niet meer kans maakt op myopie.
Op zich is het dragen van een bril niet onoverkomelijk, maar de mogelijke gevolgen op langere termijn zijn niet min. Het risico op de oogaandoeningen zoals cataract of glaucoom verhoogt.
Kortom, het is beter je computergebruik te beperken en meer naar buiten te gaan.